Crna Gora dobila vladu bez Đukanovića

Agencije
Crna Gora dobila vladu bez Đukanovića

Podgorica -- Jednoglasnom podrškom četrdeset jedan prisutni poslanik crnogorskog parlamenta izabrao je 41. vladu Crne Gore. Novi premijer je Duško Marković.

Za izbor vlade i njenih članova glasali su poslanici Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, koalicije albanskih stranaka i Hrvatske građanske inicijative, javlja RTCG. Sednici parlamenta nisu prisustvovali opozicioni poslanici.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović zahvalio je dosadašnjem premijeru Milu Đukanoviću.

Članstvo u NATO i Evropskoj uniji glavni su spoljnopolitički prioriteti nove vlade, kazao je mandatar Duško Marković, navodeći da bojkot opozicije i nepriznavanje rezultata izbora nema ustavnog opravdanja. On je dodao da će najvažniji zadatak nove izvršne vlasti biti poboljšanje života svakog građanina.

Marković, koga je na tu funkciju predložio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, počeo je predstavljanje programa i članova vlade pred poslanicima.

Za novu vladu i njen program glasao je 41 od 81 poslanika, a uzdržanih i protiv nije bilo.

Sjednicu na kojoj je Marković predstavio program i sastav nove vlade bojkotovala je cjelokupna opozicija i debate o ciljevima i kadrovskom rješenjima nove izvršne vlasti nije bilo.

Marković je kao ključni izazov označio ekonomske probleme i rekao da će njegova vlada završiti proces pristupanja Crne Gore u NATO.

"Veću pažnju posvetićemo odnosima sa susjedima, EU, sa SAD i Kinom. Nastojaćemo da prevaziđemo nerazumijevanja u odnosima sa našim istorijskim saveznikom Rusijom", rekao je Marković povodom spoljno-olitičkih prioriteta vlade, što je kontinuitet dosadašnje spoljne politike.

Novi premijer se u ekspozeu posebno osvrnuo na pokušaj terorističkog napada na izborni dan i rekao da će nova vlada "dati punu podršku u rasvjetljavanju zločinačkog nauma prema Crnoj Gori i njenom premijeru".

"Bilo da su u pitanju strani ili državljani Crne Gore, ruka pravde i pravne države mora stići svakog učesnika ove kriminalne namjere da se na brutalan način udari u temelje crnogorske države", rekao je Marković.

On je rekao da svaki ministar koji ne bude imao rezultate u prvoj godini dana rada ne može računati na dalji rad u izvršnoj vlasti.

Markovićeva vlada ima tri nova ministarstva - evropskih poslova, javne uprave i sporta. U novoj izvršnoj vlasti Marković je zadržao četiri ministra iz prethodne vlade Mila Đukanovića.

Opozicija bojkotuje rad Skupštine i odbija da prihvati 39 mandata, koliko je osvojila na izborima. Traži da se do kraja rasvjetli navodni pokušaj državnog udara na dan izbora i da taj slučaj dobije sudski epilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana