Црна Гора добила владу без Ђукановића

Агенције
Црна Гора добила владу без Ђукановића

Подгорица -- Једногласном подршком четрдесет један присутни посланик црногорског парламента изабрао је 41. владу Црне Горе. Нови премијер је Душко Марковић.

За избор владе и њених чланова гласали су посланици Демократске партије социјалиста, Либералне партије, Социјалдемократа, Бошњачке странке, коалиције албанских странака и Хрватске грађанске иницијативе, јавља РТЦГ. Седници парламента нису присуствовали опозициони посланици.

Предсједник парламента Иван Брајовић захвалио је досадашњем премијеру Милу Ђукановићу.

Чланство у НАТО и Европској унији главни су спољнополитички приоритети нове владе, казао је мандатар Душко Марковић, наводећи да бојкот опозиције и непризнавање резултата избора нема уставног оправдања. Он је додао да ће најважнији задатак нове извршне власти бити побољшање живота сваког грађанина.

Марковић, кога је на ту функцију предложио предсједник Црне Горе Филип Вујановић, почео је представљање програма и чланова владе пред посланицима.

За нову владу и њен програм гласао је 41 од 81 посланика, а уздржаних и против није било.

Сједницу на којој је Марковић представио програм и састав нове владе бојкотовала је цјелокупна опозиција и дебате о циљевима и кадровском рјешењима нове извршне власти није било.

Марковић је као кључни изазов означио економске проблеме и рекао да ће његова влада завршити процес приступања Црне Горе у НАТО.

"Већу пажњу посветићемо односима са сусједима, ЕУ, са САД и Кином. Настојаћемо да превазиђемо неразумијевања у односима са нашим историјским савезником Русијом", рекао је Марковић поводом спољно-олитичких приоритета владе, што је континуитет досадашње спољне политике.

Нови премијер се у експозеу посебно осврнуо на покушај терористичког напада на изборни дан и рекао да ће нова влада "дати пуну подршку у расвјетљавању злочиначког наума према Црној Гори и њеном премијеру".

"Било да су у питању страни или држављани Црне Горе, рука правде и правне државе мора стићи сваког учесника ове криминалне намјере да се на бруталан начин удари у темеље црногорске државе", рекао је Марковић.

Он је рекао да сваки министар који не буде имао резултате у првој години дана рада не може рачунати на даљи рад у извршној власти.

Марковићева влада има три нова министарства - европских послова, јавне управе и спорта. У новој извршној власти Марковић је задржао четири министра из претходне владе Мила Ђукановића.

Опозиција бојкотује рад Скупштине и одбија да прихвати 39 мандата, колико је освојила на изборима. Тражи да се до краја расвјетли наводни покушај државног удара на дан избора и да тај случај добије судски епилог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана