Чланство Црну Гору у НАТО-у кошта 450.000 евра

Агенције
Чланство Црну Гору у НАТО-у кошта 450.000 евра

Подгорица - Црну Гору ће чланство у НАТО-у коштати 450.000 евра, саопштено је из Комуникационог тима Савјета за чланство у Алијанси.

У саопштењу се наводи да се често пласирају погрешне информације да НАТО тражи два одсто БДП-а за чланство.
То је, тврде из овог савјета, потпуно нетачно, јер постоје двије врсте трошкова - једна је чланарина и њу сви плаћају и она ће за Црну Гору износити око 450.000 евра или 0,027 одсто од укупног заједничког годишњег НАТО буџета.
- Друга група трошкова су трошкови домаћег система одбране које Црна Гора свакако мора да има, а садашњи комплетан буџет за одбрану Црне Горе за 2017. годину је око 50 милиона евра, од чега је око пет милиона евра из сопствених прихода, што значи да је та чланарина од 450.000 евра апсолутно прихватљива и остварљива - наводи се у саопштењу.
Из Комуникационог тима Савјета за чланство у НАТО-у кажу да се иницијатива да се захтијева од чланица НАТО-а да издвајају два одсто БДП-а за чланство у ствари односи искључиво на издвајања за сопствену одбрану сваке земље понаособ, те да је та иницијатива код нас често помињана у погрешном контексту.

- Ријеч је о два одсто издвајања за одбрану и та средства се усмјеравају на национални систем, дакле то су издвајања за одбрану у Црној Гори. План је да се достигне два одсто издвајања од БДП-а за укупну одбрану до 2024. године и то је у агенди дугорочног планирања и усвојено је на нивоу владе - пише у саопштењу.
Наводи се да је на самиту у Велсу, прије три године, договорено, а све државе чланице су се усагласиле, да се до 2024. достигне и тих предложених два одсто издвајања од БДП-а за сопствени систем одбране, са чиме се Црна Гора и ускладила.

Из Комуникационог тима такође истичу да највећи дио чланица НАТО-а издваја мање од два одсто БДП-а за сопствену одбрану, а нови предсједник САД Доналд Трамп је захтијевао од европских партнера да издвајају више за своју одбрану, а не за чланарину у Алијанси.

Власти да охладе шампањац

Амбасадор Словачке у Црној Гори Роман Хлобен рекао је да НАТО савезници Црну Гору већ доживљавају као пуноправну чланицу тог савеза, те да ће тако бити и на мини-самиту у Бриселу 25. маја.

- Очекујемо да најкасније до половине маја буду завршене све интерне легислативне процедуре унутар Шпаније и једино остаје Холандија која има специфичну интерну легислативу, која је техничко-процедуралне, а не политичке природе. Свакако се сви у НАТО-у радујемо томе. Тако да могу слободно поручити црногорским властима - нека охладе шампањац за прославу - навео је Хлобен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана