Član Koza nostre posluje u Crnoj Gori

Agencija
Član Koza nostre posluje u Crnoj Gori

Podgorica - Podgoričke kompanije "Hidro integracija internešenel" i MMA u vlasništvu su preduzetnika Rafaela Valentea (73), koji je član sicilijanske mafije "Koza nostra".

Kako saznaje podgorički "Dan", ove firme godinama posluju negativno. To se može vidjeti u finansijskim izvještajima tih firmi koji su predati Poreskoj upravi Crne Gore.

Firma "Hidro integracija internešenel" osnovana je u septembru 2010. godine, a njena djelatnost od avgusta 2011. godine je sakupljanje, prečišćavanje i distribucija vode.

Valente je u toj firmi izvršni direktor i osnivač.

Druga Valenteova kompanija, MMA, koja je takođe osnovana u Podgorici prije nekoliko godina, prema finansijskim izvještajima, ima kapital od jednog evra.

Valente, koji je porijeklom iz Termolija, uhapšen je 2014. godine u akciji italijanske i rumunske policije zbog sumnje da je prao prljavo zarađeni novac.

Sa njim su tada uhapšeni i italijanski državljani Romano Tronči i Serđo Pileri i Rumun Viktor Dombrovski.
Optuženi su za pokušaj pranja novca "Koza nostre" preko rumunske kompanije "Ekorek". Valente je prije hapšenja boravio u centru Podgorice, gdje je prije 2014. godine živio i radio.

Hapšenje tih navodnih članova mafije realizovano je u okviru istrage o pranju novca iz "zaostavštine" ozloglašenog mafijaša sicilijanske mafije i bivšeg gradonačelnika Palerma Vita Ćanćimina.

Italijanski lokalni portal iz Termolija objavio je, pozivajući se na dokumentaciju tužilaštva u Rimu, da je Valente čovjek koji je Ćanćiminovom sinu služio kao paravan - povezana osoba, koji je u njegovo ime otvarao kompanije i obavljao preduzetničke aktivnosti.

Kako su tvrdili mediji u Italiji, plan uhapšenih je bio da operu novac kupoprodajom rumunskog preduzeća "Ekorek", koje upravlja deponijama, među kojima su "Glina", najveća deponija u Evropi, i "Tulćea", a iza kojih, prema istrazi italijanskog tužilaštva, stoji upravo Masimo Ćanćimini, sin bivšeg gradonačelnika Palerma, dok je formalni vlasnik uhapšeni Dombrovski. U istrazi je tada sarađivalo i rumunsko tužilaštvo, a do otkrića o pranju novca tužilaštvo iz Rima je došlo indirektno, istražujući mafijašku infiltraciju u poslovne aktivnosti.

Zatvor

Prema podacima italijanskog portala "Primonumero" iz maja 2015. godine, Rafaelo Valente je nakon deset mjeseci zatvora pušten kući, gdje je zadržan u kućnom pritvoru, zbog njegovih godina.

Njegovi advokati su tokom postupka tvrdili da on nije koristio prljavi novac za svoje poslovne aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana