Члан Коза ностре послује у Црној Гори

Агенција
Члан Коза ностре послује у Црној Гори

Подгорица - Подгоричке компаније "Хидро интеграција интернешенел" и ММА у власништву су предузетника Рафаела Валентеа (73), који је члан сицилијанске мафије "Коза ностра".

Како сазнаје подгорички "Дан", ове фирме годинама послују негативно. То се може видјети у финансијским извјештајима тих фирми који су предати Пореској управи Црне Горе.

Фирма "Хидро интеграција интернешенел" основана је у септембру 2010. године, а њена дјелатност од августа 2011. године је сакупљање, пречишћавање и дистрибуција воде.

Валенте је у тој фирми извршни директор и оснивач.

Друга Валентеова компанија, ММА, која је такође основана у Подгорици прије неколико година, према финансијским извјештајима, има капитал од једног евра.

Валенте, који је поријеклом из Термолија, ухапшен је 2014. године у акцији италијанске и румунске полиције због сумње да је прао прљаво зарађени новац.

Са њим су тада ухапшени и италијански држављани Романо Трончи и Серђо Пилери и Румун Виктор Домбровски.
Оптужени су за покушај прања новца "Коза ностре" преко румунске компаније "Екорек". Валенте је прије хапшења боравио у центру Подгорице, гдје је прије 2014. године живио и радио.

Хапшење тих наводних чланова мафије реализовано је у оквиру истраге о прању новца из "заоставштине" озлоглашеног мафијаша сицилијанске мафије и бившег градоначелника Палерма Вита Ћанћимина.

Италијански локални портал из Термолија објавио је, позивајући се на документацију тужилаштва у Риму, да је Валенте човјек који је Ћанћиминовом сину служио као параван - повезана особа, који је у његово име отварао компаније и обављао предузетничке активности.

Како су тврдили медији у Италији, план ухапшених је био да оперу новац купопродајом румунског предузећа "Екорек", које управља депонијама, међу којима су "Глина", највећа депонија у Европи, и "Тулћеа", а иза којих, према истрази италијанског тужилаштва, стоји управо Масимо Ћанћимини, син бившег градоначелника Палерма, док је формални власник ухапшени Домбровски. У истрази је тада сарађивало и румунско тужилаштво, а до открића о прању новца тужилаштво из Рима је дошло индиректно, истражујући мафијашку инфилтрацију у пословне активности.

Затвор

Према подацима италијанског портала "Примонумеро" из маја 2015. године, Рафаело Валенте је након десет мјесеци затвора пуштен кући, гдје је задржан у кућном притвору, због његових година.

Његови адвокати су током поступка тврдили да он није користио прљави новац за своје пословне активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана