Ćirilica pred Ustavnim sudom

Večernje novosti
Ćirilica pred Ustavnim sudom

Zagreb - Predsjednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac najavio da će tražiti ocjenu ustavnosti odluke vukovarskog Gradskog vijeća da se zabrani ćirilica.

"Odluka Gradskog vijeća Vukovara o suspenziji dvojezičnosti i poništavanju prava tamošnjih Srba na svoj jezik direktna je posljedica ćirilične antikampanje vođene posljednjih godinu dana. Cilj je da se u tom gradu ćirilica zabrani i da joj se ukine status zvaničnog pisma", rekao je Novostima predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Zagrebu dr Milorad Pupovac.

Pupovac je govoreći o koracima koje će poduzeti, rekao da će najprije da traži ocjenu ustavnosti odluke Gradskog vijeća, jer je, kako kaže, u suprotnosti sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, i njome se krši i Ustav. "Očekujemo da će tu odluku poništiti ili Vlada Hrvatske ili Ustavni sud", kazao je Pupovac.

Takođe, Pupovac vjeruje da će imati podršku hrvatskog premijera Zorana Milanovića u vezi sa otklanjanjem ovih "opasnih promjena", kao i da će on podržati povratak ćirilice u Statut grada Vukovara.

Za ministra veterana Predraga Matića kome smetaju ćirilična slova, Pupovac kaže da bi on trebalo da zna da su predviđene dvojezične table sa latiničnim i ćiriličnim natpisima. "Drugo, kada bi se svako od nas oslanjao na lično ratno iskustvo i sopstveni grč u stomaku kada se prisjeti stradanja, mi bismo bili trajni zarobljenici tih događaja od prije 20 i više godina, a odluke ne bismo donosili glavom nego stomakom", navodi Pupovac.

Na pitanje da li očekuje pomoć od matice u nastavku borbe za očuvanje srpskog identiteta u Hrvatskoj, Pupovac kaže: "Srbija ovog trenutka vodi značajne bitke o početku pregovora sa EU i ekonomske revitalizacije, mi je razumijemo i podržavamo". On ističe da su položaj Srba u Hrvatskoj i budućnost srpske zajednice na KiM takođe mjesta gdje politika Srbije treba da dobije pozitivne potvrde. Pupovac je izrazio i očekivanje da će Srbija nastaviti aktivno da učestvuje u poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj.

Milanović: Vukovarski statut možda će tumačiti Ustavni sud

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je sinoć da postoji velika šansa da izmjenjeni Statut grada Vukovara, kojim se faktički zabranjuje upotreba ćirilice na području tog grada, bude upućen na tumačenje Ustavnom sudu.

"Ako se neko na ovakav statut bude žalio, recimo Vijeće nacionalne manjine, onda Ministarstvo uprave mora da poštuje određenu proceduru. Velike su šanse da to na kraju završi na tumačenju na Ustavnom sudu", rekao je Milanović za Hrvatsku televiziju povodom novog statuta Vukovara po kojem su hrvatski jezik i latinica službeni jezik i pismo u tom gradu.

On je dodao da je Vlada morala da primjeni zakon koji omogućava dvojezičnost u Vukovaru.

Premijer Zoran Milanović sinoć je komentarisao i izjavu ministra branitelja Predraga Matića da bi mu čak donekle bilo podnošljivo da vidi dvojezične table na ulazu u grad kada bi vukovarski Srbi pokazali barem minimum nekakve građanske i političke lojalnosti.

Milanović je rekao da bi njegov intervju trebalo tumačiti u cijelini i dodao da je Matić "osoba koja je sebe najviše dala, ne samo 1991, nego i u razgovorima (premijera i protivnika ćirilice)".

Rekavši da potpuno stoji iza ministra, Milanović je zaključio da "zna kako se osjeća, šta misli i koliko energije ulaže u suživot".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana