Cerar: Slovenija će tužiti Hrvatsku, a Srbija treba da se ugleda

Tanjug
Cerar: Slovenija će tužiti Hrvatsku, a Srbija treba da se ugleda

Ljubljana - Slovenija će ovih dana protiv Hrvatske pokrenuti pravne postupke, najprije pred Evropskom komisijom, a onda i pred sudom EU, izjavio je premijer Miro Cerar i istakao da region zapadnog Balkana treba da uđe u EU, pod uslovom da kandidati ispune uslove, uključujući granične sporove, prije ulaska.

On je to rekao u intervjuu za bečki "Standard", odgovarajući na pitanje da li Srbija treba prije ulaska u EU da prizna Kosovo, budući da je to, kako je list ocijenio, "najteže granično pitanje u regionu", prenosi Hina.

- Kad se radi o graničnim pitanjima, zemlje koje ne mogu postići političko rješenje trebale bi da prihvate "naš model" i probleme riješe arbitražom jer bi drugi načini rješenja konflikta bili opasni - rekao je Cerar.

Dodao je da Hrvatska neprihvatanjem presude arbitražnog suda šalje pogrešnu poruku zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu u EU.

- Hrvatska sada šalje vrlo loš signal regionu, ali i EU - kazao je Cerar i dodao da je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pokušao da uvjeri da je implementacija arbitražne presude jedino riješenje, ali da u tome nije uspio.

Prema njegovim riječima, zbog toga će Slovenija ovih dana protiv Hrvatske da pokrene pravne postupke, najprije pred Evropskom komisijom, a onda i pred sudom EU, posebno ako na pismo, koje ovih dana iz Ljubljane odlazi u Brisel, Komisija ne bude reagovala u skladu sa očekivanjima.

- Ne mogu da zamislim da Hrvatska ili bilo koja država bude u Šengenskoj zoni, a da prije toga njene granice ne budu definisane - kazao je Cerar i dodao da Hrvatska danas ne bi bila ni u EU da nije pristala na arbitražu sa Slovenijom, a sada odbacuje arbitražnu presudu.

- Primjer Hrvatske pokazuje šta se dogadja kad neka država ne prihvata EU standarde. Sada imamo to da su dvije države članice u sporu čije se posledice ne mogu predvidjeti - kazao je Cerar i istakao da sva otvorena pitanja treba rješavati tako da poslije toga u EU ne nastanu problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana