Церар: Словенија ће тужити Хрватску, а Србија треба да се угледа

Танјуг
Церар: Словенија ће тужити Хрватску, а Србија треба да се угледа

Љубљана - Словенија ће ових дана против Хрватске покренути правне поступке, најприје пред Европском комисијом, а онда и пред судом ЕУ, изјавио је премијер Миро Церар и истакао да регион западног Балкана треба да уђе у ЕУ, под условом да кандидати испуне услове, укључујући граничне спорове, прије уласка.

Он је то рекао у интервјуу за бечки "Стандард", одговарајући на питање да ли Србија треба прије уласка у ЕУ да призна Косово, будући да је то, како је лист оцијенио, "најтеже гранично питање у региону", преноси Хина.

- Кад се ради о граничним питањима, земље које не могу постићи политичко рјешење требале би да прихвате "наш модел" и проблеме ријеше арбитражом јер би други начини рјешења конфликта били опасни - рекао је Церар.

Додао је да Хрватска неприхватањем пресуде арбитражног суда шаље погрешну поруку земљама западног Балкана на њиховом путу у ЕУ.

- Хрватска сада шаље врло лош сигнал региону, али и ЕУ - казао је Церар и додао да је хрватског премијера Андреја Пленковића покушао да увјери да је имплементација арбитражне пресуде једино ријешење, али да у томе није успио.

Према његовим ријечима, због тога ће Словенија ових дана против Хрватске да покрене правне поступке, најприје пред Европском комисијом, а онда и пред судом ЕУ, посебно ако на писмо, које ових дана из Љубљане одлази у Брисел, Комисија не буде реаговала у складу са очекивањима.

- Не могу да замислим да Хрватска или било која држава буде у Шенгенској зони, а да прије тога њене границе не буду дефинисане - казао је Церар и додао да Хрватска данас не би била ни у ЕУ да није пристала на арбитражу са Словенијом, а сада одбацује арбитражну пресуду.

- Примјер Хрватске показује шта се догадја кад нека држава не прихвата ЕУ стандарде. Сада имамо то да су двије државе чланице у спору чије се последице не могу предвидјети - казао је Церар и истакао да сва отворена питања треба рјешавати тако да послије тога у ЕУ не настану проблеми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана