Чедомир Антић о положају српског народа у региону за Глас Српске: Српској потребна јача подршка Србије

Ведрана Кулага
Чедомир Антић о положају српског народа у региону за Глас Српске: Српској потребна јача подршка Србије

Политичка права српског народа у земљама окружења сваке године све више постају мртва слова на папиру, а Република Србија и Република Српска, на чијем укидању и данас многи раде, морају посложити стање у својим редовима и јаче стати у заштиту свог народа.

Казао је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Напредног клуба из Београда Чедомир Антић говорећи о најновијем извјештају о политичким правима српског народа који ће данас (субота) бити објављен.

- Реч је о десетом, јубиларном извештају о правима српског народа у региону. Стање је у 2017. и 2018. години погоршано, посебно у Црној Гори где се наставља асимилација и кампања мржње, разарање српских установа и обесправљивање Српске православне цркве. Веома лоше је у Хрватској, а чести напади на Србе су на Косову и Метохији. У протеклих десет година су генерално смањена права српског народа и четврту годину наш извештај је са црним корицама - казао је Антић.

ГЛАС: Због чега сте се одлучили за црне корице?

АНТИЋ: Неколико је разлога. Бошњачки, црногорски и нови национални идентитет на Косову и Метохији почива на негативном односу према Србима иако је тешко сада, чак и демократама у тим народима, да дефинишу другачију политику. Други проблем су велике силе. САД су, због ионако широких права Албанаца у Македонији биле спремне да ратују, да земљу ставе под санкције, а за процентуално већи број Срба у Црној Гори нису спремне да ураде ништа. За готово једнак проценат Бошњака у Србији праве амбасадорске групе, а за Србе у ФБиХ, који су наводно конститутивни народ, нису спремне да ураде ништа. Ми не пишемо ове извештаје да бисмо тражили нова права за Србе, већ спровођење оних која имају. Суштина је да Срби у земљама које су настале у распаду бивше Југославије и на идеји да народ треба да има одређена политичка права, немају никаква права. Озбиљно је питање писма и културе.

ГЛАС: Какви су показатељи у БиХ, односно у Српској?

АНТИЋ: Веома је лоше у Федерацији. У већини кантона Срби нису уопште прихваћени као конститутивни народ. У Српској је од 2007. прекинут пренос надлежности, али то не значи да не траје напад на њену аутономију. У том нападу не предњаче само представници страних дипломатија, пре свега америчке, јер постоје континуирани напади из Сарајева од стране бошњачког политичког вођства. Видимо да је сада на мети МУП РС и да се све чини да ентитети изгубе право на своју полицију.

ГЛАС: Колика је одговорност власти у Српској и Србији за овакво стање? Шта се може урадити да се стање поправи?

АНТИЋ: Треба рећи да Србија мало ради. У доба власти Демократске странке је радила местимично, а влада Бориса Тадића се доказивала као родољубива тако што је неке потезе повлачила, а били су краткорочни. Откако је дошао на власт Александар Вучић, он међу сиромашнијим и примитивнијим светом важи као националиста и нема потребе да се доказује. Установе које се баве српским народом су укинуте, пре свега Министарство за дијаспору и Србе у региону, политика је местимична, али нема трајне и смишљене политике. Србија мора да стави однос према српском народу у региону међу стубове своје политике као што је приватизација, сарадња са ЕУ, неутралност... То би требало да буду државни циљеви. Наш циљ је да, уз БиХ, и Црна Гора буде српска земља. БиХ је бошњачка, хрватска и српска земља, зашто не би Црна Гора била црногорска и српска? Циљ је да Срби добију аутономију у Хрватској, да добију реципрочна права свуда која имају те мањине у Србији. Тај циљ ништа не руши. Када је ријеч о Српској, иако има претензије, не може бити матица, па ни Србима у ФБиХ. То је Србија, али треба ићи ка томе да се врати државни и национални консензус. Кривица, дакле, није само на једној страни. Српска мора да оствари политичке и демократске капацитете да је мајка свим својим грађанима, а не само онима који су на власти. И не можете бити опозиција својој земљи, можете бити опозиција партији или власти. Српска је, за разлику од свих европских земаља, угрожена у смислу да су снажни центри моћи који траже њено укидање.   

ГЛАС: Какве су прогнозе за вријеме које долази?

АНТИЋ: Од 2012. године опада брига Србије према Србима и правима српског народа. Ако се настави у овом тренду, неће бити добро. Осим Српске, сви остали имају веома сиву будућност, а сама Српска, ако се настави овако и ако Србија о њој брине местимично и симболично уместо стварно, те ако се промени садашњи однос снага у свету, нема велику перспективу. Посебно у условима када су главни политички актери посвађани.

Декларација - много буке, мало суштине

ГЛАС: Може ли најављена декларација коју припремају Српска и Србија поставити темеље за боље стање? Имате ли информација докле се дошло са тим документом?

АНТИЋ: Високо ценим власт у Републици Српској, не ценим баш толико власт Србије, али морам рећи да је та декларација симбол како не треба радити. Најављују је већ осам месеци, не знамо да ли је декларација везана за опстанак или културу, односе Српске и Србије и то типично за политику која овде постоји. А то је много труба и буке, а мало суштине. Што би рекли босански муслимани - велики турбан, а испод њега нема хоџе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана