Бусек: Балкан - европско питање

Срна
Бусек: Балкан - европско питање

Београд - Балкан је европско питање, а не проблем Американаца, изјавио је бивши координатор Пакта за стабилност Југоисточне Европе Ерхард Бусек.

Коментаришући недавну изјаву америчког дипломате Хојта Јија да Србија не може да сједи на двије столице и да једном ногом корача ка ЕУ, а другом ка савезу са Русијом, Бусек је рекао да Влада Србије има јасан проевропски пут и да ту не треба ничије мијешање споља.


"Увјерен сам да предсједник Србије /Александар Вучић/ зна шта да ради. Знају то и у ЕУ. Американцима је боље да се држе изван тога", рекао је Бусек за Радио-телевизију Србије.

Предсједник Института за међународно право у Вашингтону Дон Валас оцијенио је
да неће потрајати нешто од онога што се сада ради у Стејт департменту, јер се ствари мијењају.

"Србија треба да ради оно што мисли да је најбоље за њу. Пред вама је мање ризика него што мислите, јер у Стејт департменту влада извјесна конфузија, због мањка надлежних за одређене регионе и свјетска питања. Нешто од оног што се сада ради у Стејт департменту неће потрајати, јер се ствари мијењају", рекао је Валас.

Он је навео да је амерички предсједник Доналд Трамп посвећен побољшању односа са Русијом. "Зато бих српској Влади савјетовао - без панике", рекао је Валас за РТС.

Бусек и Валас учествовали су на конференцији Европског центра за мир и развој Универзитета за мир УН, посвећеној Балкану и свјетским дешавањима.

На конференцији је истакнуто да је јачање деснице главни проблем у Европи и да је то разлог за што хитнији пријем балканских земаља у ЕУ.

Наглашено је да кроз пријем балканских земаља у ЕУ долази и већа стабилност региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана