Budva blokirala imovinu Rusima

Agencije
Budva blokirala imovinu Rusima

Budva - Opština Budva stavila je hipoteku na više od 100 stanova i poslovnih prostora, da bi obezbijedila da će naplatiti poreski dug od vlasnika - Rusa, Ukrajinaca i državljana drugih republika bivšeg Sovjetskog Saveza.

U lokalnoj upravi tvrde da je to bio jedini način da se osiguraju da dugovanja ne bi zastarjela, a vlasnici, do čijih adresa je u većini slučajeva bilo nemoguće doći, natjeraju da izmire obaveze na ime poreza na nepokretnost.

Većinom je riječ, ističu, o dugovanjima od po nekoliko hiljada evra.

U lokalnoj upravi tvrde da nakon donošenja rješenja poštom obavještavaju sve vlasnike nekretnina na teritoriji opštine da izmire obaveze.

- Dosta vlasnika ima adresu u Rusiji, zato im je jako teško uručiti rješenja, a samim tim i naplata ide teže - rekao je za sekretar za finansije Petar Odžić.

On ne isključuje mogućnost da će biti prinuđeni da primjenjuju i zakonom predviđene mjere izmirenja poreskih potraživanja - prodaju nekretnina.

- Zbog otežanih uslova naplate poreza koju imamo za ove inostrane državljane, možda će u budućnosti dolaziti i do prodaja nepokretnosti radi naplate duga. Za crnogorske državljane poreska potraživanja naplaćujemo preko javnih izvršitelja, što kod drugih nije moguće - rekao je Odžić.

On je naglasio da je lani ostvarena procentualno veća naplata poreza, ukupno 17 miliona evra, ali da još ima dosta mjesta za poboljšanja, u evidentiranju objekata i prinudnoj naplati.

- Naplata poreza je na zadovoljavajućem nivou. Nema prema kome nije neki pravni lijek upotrijebljen, zaključak o prinudnoj naplati, hipoteka ili blokada računa. To je rezultovalo da i pored 30 odsto manjeg razreza imamo izvrsnu naplatu. Već sada možemo reći da će u 2018. biti rigoroznija prinudna naplata, fizičkim licima preko izvršitelja, a pravnim preko blokade računa - kaže Odžić.

Građani država bivšeg Sovjetskog Saveza, prije svih Rusi i Ukrajinci, vlasnici su više od 2.000 nekretnina na području Budve. Mnogi od njih godinama ne dolaze u Crnu Goru, a nerijetko izdaju stanove i pokušavaju da prodaju nekretnine.

Rusi prodaju stanove

Doskora najveće interesovanje za nekretnine u Crnoj Gori dolazilo je od Rusa, ali je poprilično splaslo. Sada, naime, vile i stanove ruski državljani, koji su ih kupili u vrijeme buma investitora 2007-2008. godine, prodaju po duplo nižim cijenama. U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga slabe prodaje. No, tu je i još jedan razlog: nerealne cijene, koje su važile prije dvije-tri godine, odbile su i one koji bi htjeli da trguju stanovima i vilama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana