Будва блокирала имовину Русима

Агенције
Будва блокирала имовину Русима

Будва - Општина Будва ставила је хипотеку на више од 100 станова и пословних простора, да би обезбиједила да ће наплатити порески дуг од власника - Руса, Украјинаца и држављана других република бившег Совјетског Савеза.

У локалној управи тврде да је то био једини начин да се осигурају да дуговања не би застарјела, а власници, до чијих адреса је у већини случајева било немогуће доћи, натјерају да измире обавезе на име пореза на непокретност.

Већином је ријеч, истичу, о дуговањима од по неколико хиљада евра.

У локалној управи тврде да након доношења рјешења поштом обавјештавају све власнике некретнина на територији општине да измире обавезе.

- Доста власника има адресу у Русији, зато им је јако тешко уручити рјешења, а самим тим и наплата иде теже - рекао је за секретар за финансије Петар Оџић.

Он не искључује могућност да ће бити принуђени да примјењују и законом предвиђене мјере измирења пореских потраживања - продају некретнина.

- Због отежаних услова наплате пореза коју имамо за ове иностране држављане, можда ће у будућности долазити и до продаја непокретности ради наплате дуга. За црногорске држављане пореска потраживања наплаћујемо преко јавних извршитеља, што код других није могуће - рекао је Оџић.

Он је нагласио да је лани остварена процентуално већа наплата пореза, укупно 17 милиона евра, али да још има доста мјеста за побољшања, у евидентирању објеката и принудној наплати.

- Наплата пореза је на задовољавајућем нивоу. Нема према коме није неки правни лијек употријебљен, закључак о принудној наплати, хипотека или блокада рачуна. То је резултовало да и поред 30 одсто мањег разреза имамо изврсну наплату. Већ сада можемо рећи да ће у 2018. бити ригорознија принудна наплата, физичким лицима преко извршитеља, а правним преко блокаде рачуна - каже Оџић.

Грађани држава бившег Совјетског Савеза, прије свих Руси и Украјинци, власници су више од 2.000 некретнина на подручју Будве. Многи од њих годинама не долазе у Црну Гору, а неријетко издају станове и покушавају да продају некретнине.

Руси продају станове

Доскора највеће интересовање за некретнине у Црној Гори долазило је од Руса, али је поприлично спласло. Сада, наиме, виле и станове руски држављани, који су их купили у вријеме бума инвеститора 2007-2008. године, продају по дупло нижим цијенама. У агенцијама које се баве прометом некретнина истичу да је економска криза један од главних разлога слабе продаје. Но, ту је и још један разлог: нереалне цијене, које су важиле прије двије-три године, одбиле су и оне који би хтјели да тргују становима и вилама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана