Budimir: Srbi se odriču vjere i nacionalnog identiteta

Agencije
Budimir: Srbi se odriču vjere i nacionalnog identiteta

Beograd - Predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocijenio je izuzetno zabrinjavajućim što se veliki broj onih koji su u Hrvatskoj obilježili pravoslavni Vaskrs više ne izjašnjavaju kao Srbi, te ukazao da ima informacije da je od rata do danas na teritoriji te države pokršteno 30.000 Srba.

Budimir je Srni rekao da je nedavno upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan raspolagao podacima da je 30.000 Srba pokršteno u Hrvatskoj nakon akcije "Oluja" 1995. godine.

On je naglasio da posebno zabrinjavaju rezultati posljednjeg popisa, na kome su se Srbi u velikoj mjeri odrekli svog nacionalnog identiteta.

"Posebno zabrinjava to što se prilikom posljednjeg popisa stanovnika, od 200.000 popisanih, njih oko 40.000 izjasnilo da su Srbi prvoslavne vjere, a 160.000 da su samo pravoslavne vjere. To znači da se, nakon formiranja takozvane Hrvatske pravoslavne zajednice, ide za tim da se Srbi prikažu da su hrvatske pravoslavne vjere", upozorio je Budimir.

On vjeruje da je takozvana Hrvatska pravoslavna zajednica osnovana upravo da bi se još jednom izvršila podjela među preostalim Srbima u Hrvatskoj.

"Normalno je da mi koji smo izbjegli i prognani ne možemo mnogo da utičemo na to stanje, ali se nikada nećemo odreći ni naše vjere ni manastira, a znamo da smo zbog vjere u najvećoj mjeri stradali u ovom posljednjem ratu", poručio je Budimir.

On je podsjetio da projekat asimilacije i pokrštavanja Srba u Hrvatskoj nije ništa novo.

Budimir je ocijenio da je ironično to što će do kraja ove kalendarske godine katolički nadbiskup Alojze Stepinac, koji je u velikoj mjeri odgovoran za zločine i pokrštavanje 250.000 Srba u NDH, biti proglašen svecem.

"Očekujući da neko iznova izvrši kanonizaciju Stepinca, mislim da je to kontraproduktivno za Katoličku crkvu. Nadamo se da do toga, ipak, neće doći, jer ako se na tome zasniva svetiteljstvo, ne znam šta onda možemo očekivati od takve crkve", zaključio je Budimir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana