Brisel protiv Hrvatske blokade evropskog puta Beograda

Srna
Brisel protiv Hrvatske blokade evropskog puta Beograda

Beograd - Ofanziva Hrvatske koja na svim frontovima pokušava da oteža evropske integracije Srbije i odakle svakodnevno stižu prijetnje blokadom puta ka EU, naišla je na veliko negodovanje vodećih članica Unije, prije svih Njemačke, pišu “Večernje novosti”.

Prema informacijama ovog lista, zvanični Berlin već je neformalnim kanalima poslao upozorenje Zagrebu da nedobrosusjedska retorika i bujanje nacionalizma nisu dobrodošli.

Posljednja konkretna opomena Hrvatskoj došla je prije nekoliko dana, kada nije prošla većina amandmana koje su njihovi poslanici pokušali da ugrade u izvještaj evropskog izvjestioca Dejvida Mekalistera o Srbiji.

List navodi da se alarm u vodećim evropskim prestonicama zbog ponašanja Zagreba upalio i nakon prijetećih poruka šefa hrvatske diplomatije Marije Pejčinović Đurić da “nema popuštanja Srbiji” i da će Hrvatska insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma za ulazak u EU.

Diplomatski izvori lista u Briselu kažu da je jedno insistiranje na evropskim standardima, a drugo provlačenje države kandidata kroz “toplog zeca”, radi ostvarenja nekih uskonacionalnih interesa.

Njih posebno zabrinjava i ekspanzija desničarskih partija u Hrvatskoj i njihov pritisak u Zagrebu, koji se preliva na srpsko-hrvatske odnose.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić izjavila je da će Zagreb očigledno nastaviti sa pokušajima da zakoči integracije Srbije, ali da ključni evropski ingrači to neće dozvoliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana