Брисел против Хрватске блокаде европског пута Београда

Срна
Брисел против Хрватске блокаде европског пута Београда

Београд - Офанзива Хрватске која на свим фронтовима покушава да отежа европске интеграције Србије и одакле свакодневно стижу пријетње блокадом пута ка ЕУ, наишла је на велико негодовање водећих чланица Уније, прије свих Њемачке, пишу “Вечерње новости”.

Према информацијама овог листа, званични Берлин већ је неформалним каналима послао упозорење Загребу да недобросусједска реторика и бујање национализма нису добродошли.

Посљедња конкретна опомена Хрватској дошла је прије неколико дана, када није прошла већина амандмана које су њихови посланици покушали да уграде у извјештај европског извјестиоца Дејвида Мекалистера о Србији.

Лист наводи да се аларм у водећим европским престоницама због понашања Загреба упалио и након пријетећих порука шефа хрватске дипломатије Марије Пејчиновић Ђурић да “нема попуштања Србији” и да ће Хрватска инсистирати на испуњавању свих критеријума за улазак у ЕУ.

Дипломатски извори листа у Бриселу кажу да је једно инсистирање на европским стандардима, а друго провлачење државе кандидата кроз “топлог зеца”, ради остварења неких усконационалних интереса.

Њих посебно забрињава и експанзија десничарских партија у Хрватској и њихов притисак у Загребу, који се прелива на српско-хрватске односе.

Генерални секретар Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић изјавила је да ће Загреб очигледно наставити са покушајима да закочи интеграције Србије, али да кључни европски инграчи то неће дозволити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана