Бранимир Главаш пребачен у болницу

Агенције
Бранимир Главаш пребачен у болницу

Загреб - Бранимир Главаш, који је неправоснажно осуђен за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку, хитно је данас пребачен у затворску болницу у Загребу због лошег здравственог стања, објавио је "Вечерњи лист".

Главаш је започео штрајк глађу након што је 5. марта, по налогу загребачког Жупанијског суда, опет завршио у истражном затвору, који му је одређен због опасности да би на слободи могао да уништи доказе или утиче на свједоке.

Он је 11. марта већ био пребачен у затворску болницу због нарушеног здравља, али је убрзо враћен у затвор, јер није дозволио љекарима да га прегледају.

Уставни суд Хрватске 12. јануара укинуо је пресуду Врховног суда у случајевима "гаража" и "селотејп" у којима је Главаш правоснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991.

Од Врховног суда, Уставни суд је затражио да понови поступак којим је потврдио осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда.

Након укидања правоснажне пресуде на снази је остала неправоснажна пресуда, којом је Главаш био осуђен на десетогодишњу казну затвора.

Од укупно пет година и четири мјесеца, Главаш је у мостарском затвору био четири године, а преостали дио казне одслужио је у Сарајеву и Зеници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана