Бошњаци траже забрану Његоша и Киша

Бошњаци траже забрану Његоша и Киша 18.10.2018 13:33 | Танјуг

Подгорица - Више бошњачких организација упутило је апел министарствима просвјете и културе Црне Горе да "у складу са својим законским овластима и дужностима", покрену поступке забране и уклањања из школских програма двије књиге - "Горски вијенац" Петра Првог Петровића Његоша и "Пешчаник" Данила Киша.

Како наводи црногорски портал ЦДМ, то траже Бошњачка академија наука и умјетности (БАНУ), Бошњачко националоно вијеће савјет у Црној Гори, Бошњачко национално вијеће у Србији, Бошњачка културна заједница и група других бошњачких организација, а исти захтјев је послат и министарствима у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији, Хрватској и Словенији.

У образложењу захтева се каже да је "садржај наведених књига годинама био научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима", преноси црногорски ЦДМ.

Како наводи црногорски портал, они криве Његоша, једног од највећих српских и црногорских писаца, као и Киша, да су својим дијелима, односно "мржњом према исламу и муслиманима", створили извор мржње и сукоба између народа који живе на територији бивше СФРЈ.

"Посебно истичемо да је антицивилизацијска порука наведених књига допринијела да држава Босна и Херцеговина постане мјесто које је на најдрастичнији начин било изложено рушитељским нагонима двају кључних националистичких идеологија 20. вијека, односно великосрпске и великоцрногорске идеологије, које су биле пројециране кроз агресију против БиХ, када је почињен геноцид над Бошњацима", наводи се у образложењу, у коме се тврди и да су поменута дијела и расистичка.

Аутори иницијативе пореде дијела Његоша и Киша са делима Адолфа Хитлера и противе се да било која награда носи име Његоша и Киша.

"У овом контексту, апелујемо на Владу Црне Горе, позивамо премијера и министре да пониште одлуку о тзв. 'Његошевој награди' и на тај начин искажу поштовање према муслиманским жртвама, Бошњацима и Албанцима, које су почињене у Црној Гори од истраге потурица па до ратова 90-их", истичу бошњачке организације.

Оне Влади дају рок од 100 дана да поступи по захтјеву, пре него што се обрате институцијама Европске уније, Уједињених нација, као и другим међународним организацијама.

У црногорском Министарству просвјете одговорили су да не планирају да мијењају постојећи план и програм.

"Црна Гора је мултикултурална и мултиетничка земља која се поноси управо својим различитостима, а чијем развоју наставни план и програм до сад није био препрека, већ напротив", саопштила је портпаролка тог ресора Милица Лекић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица