Блајбург не жели скуп усташа на свом тлу

Агенција
Блајбург не жели скуп усташа на свом тлу

Блајбург - Аустријска организација "АК Блајбург" покренула је сајт против усташке комеморације у овом аустријском градићу.

Сајт њњњ.но-устасса.ат, како истичу иницијатори, пружа свеобухватне информације о помену десничара како би се у ширем контексту показало о чему је ријеч и указало на протагонисте.

- Сваке године се у мају, надомак Блајбурга, састаје више хиљада националиста из Хрватске и хрватске дијаспоре. Под плаштом црквене комеморације одаје се почаст Независној држави Хрватској (НДХ), која је колаборирала са нацистичком Њемачком, и релативизују њихови злочини. Међу учесницима су високи црквени представници, па све до неонациста из мреже "Крв и част", то јест окупљен је цијели спектар екстремне деснице из Хрватске, што Блајбург чини највећом фашистичком манифестацијом у Европи - наводи се у саопштењу.

Дугорочно желимо да се тај скуп више не одржава. Желимо зато да ставимо на располагање збирку текстова која ће, надамо се, оправдати критичко посматрање овог скупа, наводе иницијатори.

"АК Блајбург" наглашава да се бори за активан антифашизам и крај усташког окупљања у Блајбургу, као и против националиста и ревизионизма историје у Аустрији и било гдје другдје у свијету.

Већ деценијама потомци усташа и њихови обожаваоци долазе на блајбуршко поље жалећи за тренутком када су коначно морали да положе оружје. На пољани поред аустријског градића Блајбурга и прошле године су се окупиле хиљаде људи, који су дошли да се присјете како су њихови преци, у данима након завршетка Другог свјетског рата, борећи се бјежали пред партизанским јединицама.

Годинама се и под покровитељством сабора у Блајбургу китило усташким знацима, црним капама са словом У, маштовито комбинованим са црним мини сукњама, а незаобилазни су били у дрвету изрезбарени Павелићеви портрети или лоше отиснуте фотографије Рафаела Бобана и Јуре Францетића.

Појачане контроле

Посљедњих година аустријска полиција је појачала контроле и све је мање оних који успијевају да се на пољу појаве као стилизовани нацисти. Пријављени као црквени скуп, аустријски Зелени и Социјалдемократи тражили су и прошле године забрану окупљања усташа у Блајбургу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана