Bivši terorista na čelu Sobranja?

Agencije
Bivši terorista na čelu Sobranja?

SKOPLjE - SDSM je predložio poslanika albanske stranke DUI i bivšeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) Talata Džaferija za predsjednika makedonskog Sobranja.

Džaferi je bio komandant albanskih pobunjenika organizovanih u takozvanu Oslobodilačku nacionalnu armiju, koja se smatra ogrankom terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, a koja je preuzela odgovornost za nekoliko napada u Makedoniji posljednjih godina. Ukoliko Džaferi bude izabran za predsjednika Sobranja, biće to prvi Albanac na tom mjestu.

Bivšeg komandanta makedonskog UČK za predsjednika Sobranja predložilo je dvadeset poslanika parlamentarne većine koju je stranka SDSM formirala sa albanskim strankama u Makedoniji. SDSM je predložio da se predsjednik Sobranja izabere direktno, na plenarnoj sjednici, umjesto da procedura ide preko Odbora za izbore i imenovanja. Podsjetimo, kada je Džaferi prije četiri godine izabran za ministra odbrane u vladi Nikole Gruevskog, ta odluka je izazvala oštru reakciju makedonskih veterana iz sukoba 2001. godine. Oni su protestovali zbog novog ministra koji se nekada borio protiv njih kao komandant 116. brigade ONA.

- Zbog jedinice sa Džaferijem na čelu i njenih metaka, nemam pola svojih unutrašnjih organa - rekao je tada penzionisani general Stojanče Angelov, pokazujući svoje ožiljke koji ga još podsjećaju na brojne operacije kojima je podvrgnut 2001. godine.

U Džaferijevoj zvaničnoj biografiji, međutim, ne pominje se šta je radio tokom 2001. godine. Sukob državnih snaga bezbjednosti i ONA je okončan iste godine potpisivanjem Ohridskog mirovnog sporazuma, koji garantuje veća prava Albancima. Ubrzo nakon završetka sukoba Džaferi je pristupio Demokratskoj uniji Albanaca (DUI), koja je postala najpopularnija politička stranka među Albancima u Makedoniji i redovno se nalazila u svim sastavima vlade.

ONA, u čijim je redovima bio Džaferi, preuzela je odgovornost za napad na makedonsku policiju u Kumanovu u maju 2015. godine u kojem je ubijeno osam policajaca, a 37 je ranjeno. Samo mjesec kasnije, ONA je preuzela odgovornost i za napad na zgradu Vlade Makedonije, kada je jedna bačena granata nađena pored zgrade Vlade.

Zemlja na ivici sukoba

Politički analitičar Miša Đurković izjavio je da ne vidi da bi kriza u Makedoniji mogla da se riješi institucionalno i da ga s obzirom na zaoštrenu situaciju ne bi iznenadilo da dođe i do fizičkog sukoba.

- Sve zajedno je jedna vrlo ozbiljna kriza, gdje ja ne vidim da će uspjeti u dogledno vrijeme da se dogovore o izboru predsjednika Sobranja - rekao je Đurković.

On je naglasio da sumnja u mogućnost da bi predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, nakon izbora predsjednika Sobranja, mandat za sastav makedonske vlade mogao dati Zoranu Zaevu, čija je stranka SDSM nedavno prihvatila takozvanu tiransku platformu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana