Бивши терориста на челу Собрања?

Агенције
Бивши терориста на челу Собрања?

СКОПЉЕ - СДСМ је предложио посланика албанске странке ДУИ и бившег команданта Ослободилачке националне армије (ОНА) Талата Џаферија за предсједника македонског Собрања.

Џафери је био командант албанских побуњеника организованих у такозвану Ослободилачку националну армију, која се сматра огранком терористичке Ослободилачке војске Косова, а која је преузела одговорност за неколико напада у Македонији посљедњих година. Уколико Џафери буде изабран за предсједника Собрања, биће то први Албанац на том мјесту.

Бившег команданта македонског УЧК за предсједника Собрања предложило је двадесет посланика парламентарне већине коју је странка СДСМ формирала са албанским странкама у Македонији. СДСМ је предложио да се предсједник Собрања изабере директно, на пленарној сједници, умјесто да процедура иде преко Одбора за изборе и именовања. Подсјетимо, када је Џафери прије четири године изабран за министра одбране у влади Николе Груевског, та одлука је изазвала оштру реакцију македонских ветерана из сукоба 2001. године. Они су протестовали због новог министра који се некада борио против њих као командант 116. бригаде ОНА.

- Због јединице са Џаферијем на челу и њених метака, немам пола својих унутрашњих органа - рекао је тада пензионисани генерал Стојанче Ангелов, показујући своје ожиљке који га још подсјећају на бројне операције којима је подвргнут 2001. године.

У Џаферијевој званичној биографији, међутим, не помиње се шта је радио током 2001. године. Сукоб државних снага безбједности и ОНА је окончан исте године потписивањем Охридског мировног споразума, који гарантује већа права Албанцима. Убрзо након завршетка сукоба Џафери је приступио Демократској унији Албанаца (ДУИ), која је постала најпопуларнија политичка странка међу Албанцима у Македонији и редовно се налазила у свим саставима владе.

ОНА, у чијим је редовима био Џафери, преузела је одговорност за напад на македонску полицију у Куманову у мају 2015. године у којем је убијено осам полицајаца, а 37 је рањено. Само мјесец касније, ОНА је преузела одговорност и за напад на зграду Владе Македоније, када је једна бачена граната нађена поред зграде Владе.

Земља на ивици сукоба

Политички аналитичар Миша Ђурковић изјавио је да не види да би криза у Македонији могла да се ријеши институционално и да га с обзиром на заоштрену ситуацију не би изненадило да дође и до физичког сукоба.

- Све заједно је једна врло озбиљна криза, гдје ја не видим да ће успјети у догледно вријеме да се договоре о избору предсједника Собрања - рекао је Ђурковић.

Он је нагласио да сумња у могућност да би предсједник Македоније Ђорђе Иванов, након избора предсједника Собрања, мандат за састав македонске владе могао дати Зорану Заеву, чија је странка СДСМ недавно прихватила такозвану тиранску платформу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана