Бивши словеначки премијер: Ако не приморате Хрватску отварате Пандорину кутију

Агенције
Бивши словеначки премијер: Ако не приморате Хрватску отварате Пандорину кутију

Бивши премијер Словеније Алојз Петерле позвао је институције ЕУ да нађу начин да приморају Хрватску на поштовање закона ЕУ у вези с применом арбитражне одлуке.

Актуелни посланик у Европском парламенту је упозорио Европску унију да је у супротном опет могуће "отварање Пандорине кутије на Балкану".

"У случају да Европска комисија не заузме јасан став сада, могуће је да ће се суочити с поновним отварањем Пандорине кутије на Балкану, која ће сасвим сигурно утицати на европску перспективу земаља Западног Балкана", упозорава он, истичући да само поштовање закона може обезбједити мир.

Петерле је то поручио у писму које је упутио предсједнику Европског парламента Антонију Тајанију, предсједнику Европске комисије Жан-Клод Јункеру и предсједнику Европског савјета Доналду Туску, преноси Index.hr.

"Шест мjесеци након обавезујуће арбитражне пресуде, одлука суда још није спроведена. Ово ствара велику забринутост, не само у Словенији. Умjесто поштовања међународних закона, сведочимо новом политизирању и појави национализма", наводи он у писму.

Петерле, иначе бивши министар спољних послова Словеније, указује да Хрватска има нерjешене граничне спорове с више сусjеда, и подсjећа да је, након што је споразум постигнут, он спомињан као примjер рjешавања сусjедских спорова међу европским политичарима и правним експертима.

У писму упозорава да се појавила политичка воља која игнорише законе и пријети међународном миру, нарочито у односу на претњу цивилном инвазијом Хрватске на Словенију, и изражава сумњу да грађански притисак може да замјени оно што су државне институције дужне учинити.

"Уз то, ово није питање само границе између Словеније и Хрватске него је ријеч о Шенгенској граници. Ако из овог посљедњег није јасно, ми је не можемо бранити", закључио је Петерле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана