Bivši makedonski ministar policije osuđen na 18 godina zatvora

Srna
Bivši makedonski ministar policije osuđen na 18 godina zatvora

Skoplje - Bivši ministar makedonske policije Mitko Čavkov osuđen je na 18 godina zatvora i to ja najviša kazna u sudskom procesu za nasilje u Sobranju u aprilu 2017. godine.

Zajedno sa Čavkovim, koji je tada, kao direktor policije, bio zadužen za bezbjednosti parlamenta i poslanika, krivični sud u Skoplju je na sedam do 15 godina osudio još 15 optuženih za učešće u nasilnom upadu i nasilju u parlamentu, među njima su tadašnji pripadnici policije i državne bezbjednosti, kao i članovi takozvanih patriotskih udruženja.

Sudija Dobrila Kacarska je za 16 optuženih, kojima je suđeno za terororističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti pri napadu na parlament, izrekla ukupno 211 godina zatvora, dok je 17. optuženi, operski pjevač i jedan od vođa protesta Igor Durlovski, oslobođen, prenose makedonski mediji.

Prema njenim riječima, Čavkov i drugi optuženi pripadnici policije nisu preuzeli ništa da spriječe ulazak mase naroda u makedonski parlament i da zaštite poslanike tadašnje opozicije.

“Nesporno je da su događaji od 27. aprila, koji su prenošeni uživo, raskrvaljene glave poslanika i ponašenje gomile izazvali strah i nesigurnost među građanima i s pravom je taj dan nazvan krvavi četvrtak”, rekla je Kacarska.

Sudski proces za događaje od 27. aprila, kada su pristalice VMRO-DPMNE upale u parlament da spriječe suparničke partije koje su formirale parlametarnu većinu da izaberu predsjednika Sobranja, počeo u avgustu prošle godine i jedan je od najvećih u novijoj makedonskoj istoriji.

Na početku procesa, Tužilaštvo za organizovani kriminal je za ugoržavanje ustavnog poretka optužlo 33 osobe koje su učestovale u upadu i nasilju u parlamentu.

Broj optuženih je smanjen za 15, među kojima su i poslanici VMRO-DPMNE koji su otvorili vrata parlamenta, kada je, krajem prošle godine, donesen zakon o amenestiji za učešće u događajima 27. aprila, u okviru takozvanog procesa pomirenja koji je inicirao makedonski premijer Zoran Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana