Bivša OVK traži počast za teroriste

Agencije
Bivša OVK traži počast za teroriste

Skoplje - Organizacije veterana bivše terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zatražile su juče da poginuli u sukobima u Kumanovu 9. i 10. maja budu sahranjeni uz vojne počasti i o trošku kosovskog budžeta.

U ministarstvu bezbjednosnih snaga Kosova nisu dali jasan odgovor na te zahtjeve. Međutim, nezavisno od odluke vlasti, sahrana neće biti obavljena bez počasti pošto su se organizacije veterana mobilisale da organizuju zajedničku sahranu za svih devet ubijenih. Oni planiraju da podnesu zahtjev ministarstvu da budu obezbijeđene vojne počasti tokom sahrane. I pod uslovom da dobiju negativan odgovor, veterani planiraju da obuku svoje uniforme OVK čime bi, po njihovom mišljenju, sahrana ipak bila uz vojne počasti.

- Mi imamo veterane koji će obući svoje uniforme i bez počasti ih nećemo sahraniti - rekao je Avdilj Muškoljaj, predsjednik jednog udruženja veterana.

Prema njegovim riječima, oni koji su ubijeni u Kumanovu su veterani pošto su učestvovali u tri rata, na Kosovu, u Makedoniji i na jugu Srbije. Makedonske vlasti saopštile su da su u Kumanovu uništile najopasniju terorističku grupu u regionu koja je planirala napade i destabilizaciju države. U sukobu naoružanih Albanaca i makedonske policije u Kumanovu ubijeno je osam policajaca i 14 terorista.

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali su u Strazburu o aktuelnoj situaciji u Makedoniji te rekli da su zabrinuti zbog krize u toj zemlji i pozvali Evropski parlament da podrži Makedoniju na putu ka EU.

Poslanici Evropskog parlamenta Arno Denžan i Eduard Kukan ocijenili su da je sadašnja bezbjednosna i politička situacija u Makedoniji posljedica dugog odgađanja početka pregovora o pridruženju te države EU.

- Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005. Deset godina kasnije pregovori još nisu otvoreni. Izazovi sa kojima se suočavamo u Makedoniji uglavnom proističu iz ovog problema - naveo je Denžan.

Slovački poslanik je rekao da napad u Kumanovu samo ističe potrebu da problem bude riješen otvaranjem pregovora sa EU.

- Tragični događaji u Kumanovu samo naglašavaju potrebu za Evropu da riješi ova pitanja. Evropa je ozbiljno odgovorna u vezi sa ovim pitanjem - naveo je Kukan.

U Makedoniji su proteklih dana protestovale pristalice opozicije, tražeći smjenu premijera Nikole Gruevskog, kao i pristalice Vlade koje kampuju već treći dan ispred Sobranja.

Tijela poginulih preuzima Priština

Makedonske vlasti predale su Prištini tijela devetorice kosovskih Albanaca koji su poginuli prije dvije sedmice u sukobima sa policijom u Kumanovu. Među njima su i tijela dvojice vođa te grupe, Mirsada Ndrecaja “komandanta NATO-a” i Bega Rizaja “komandanta Begua”. Makedonsko tužilaštvo dozvolilo je da tijela budu prebačena u Prištinu pošto je završena obdukcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana