Београд: Настављено суђење групи вехабија

Агенције
Београд: Настављено суђење групи вехабија

Београд - У Специјалном суду у Београду настављено је суђење групи вехабија који се терете за планирање терористичких напада.

Они се терете и за финансирање одлазака више грађана Србије у кампове за обуку исламских терориста у Сирији.

Стручњаци кажу да би послије слома Исламске државе у Сирији и Ираку стотине њихових бораца могле да се врате у наш регион.

Од 2013. године оптужени су успоставили везу са терористичком Исламском државом и Ал Нусра фронтом, па су у просторије месџиде "Фуркан" у Новом Пазару долазили појединци из Србије и иностранства, како би се одморили и наставили пут ка Сирији, наводи се у оптужници.

Двојица првооптужених, Абид Подбићанин и Горан Павловић звани Абдула су у бјекству, а у Суду су данас преслушани њихови разговори преко Скајпа који су тајно снимани.

Према наводима Тужилаштва за организовани криминал, након напуштања Србије слиједећа станица за будуће терористе је био Истанбул, одакле је организовано њихово пребацивање до кампова за терористичку обуку на сјеверу Сирије. Стручни сарадник Београдског центра за безбједносну политику Милош Поповић каже да се тренутно педесетак људи са ових простора налази у Сирији.

"Они ће се сасвим сигурно вратити, с обзиром као што сте рекла територија Исламске државе се полако смањује. Тај број није сувише велик, дакле ти људи могу да се контролишу од стране наших служби безбедности, и оне вероватно имају податке ко су ти људи, одакле су и све остале демографске карактеристике, тако да дакле не постоји опасност да они несто значајније ураде", навео је Милош Поповић из Београдског центра за безбједносну политику.

Са Косова је претходних година чак 350 људи отишло у Сирију да се бори на страни исламских терориста. Катастрофална економска ситуација у јужној српској покрајини лако тјера тамошње грађане у екстремизам.

"Ту су и разни имами и такозване пара џамије где постоје контакти између имама и тих бораца и они у одређеном тренутку могу да мобилизују те људе у смислу неке акције", додао је Поповић.

Србија је у марту 2015. године донијела закон којим се забрањује одлазак на страна ратишта, и за то је предвиђена казна до осам година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана