Bečki kardinal: Pooštriti uslove za komemoraciju u Blajburgu

Srna
Bečki kardinal: Pooštriti uslove za komemoraciju u Blajburgu

Beč - Austrijska biskupska konferencija odlučila je, nakon rasprave o ovogodišnjoj komemoraciji na Blajburgu, koja je službeno bila prijavljena kao vjerska, da pooštri uslove za odobravanje održavanja komemoracije na Blajburgu.

Bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn rekao je novinarima nakon ljetnjeg sastanka austrijskih biskupa da se “mora spriječiti svaka instrumentalizacija vjerske komemoracije u političke ili ideološke svrhe”, te da bi skup na Blajburgu smio biti samo “vjerska služba u spomen ubijenih u strašnom ratnom i poratnom vremenu”.

On je dodao da je to naročita želja Katoličke crkve u Koruškoj, u kojoj se Blajburg nalazi.

Kardinal Šenborn tvrdi i da je to cilj hrvatske Katoličke crkve, te da su oni zahvalni biskupu Alojzu Švarcu za uvođenje strožih pravila.

On je apelovao da svjetovne vlasti budu još konsekventnije u progonu onih koji nose nacistička obilježja, ali i obilježja koja nisu formalno zabranjena prema austrijskom Zakonu o zabrani nacističkih simbola.

“Trebaju se još odlučnije povući granice protiv instrumentalizacije”, rekao je kardinal Šenborn i dodao da su mjere uvedene ove godine dobar putokaz u kojem pravcu treba nastaviti.

On je naglasio da će konačnu odluku o odobrenju vjerske manifestacije donijeti lokalni biskup Švarc, s kojim se Hrvatska biskupska konferencija treba dogovoriti i sljedeće godine.

“I nama u Austriji je trebalo dugo vremena da se suočimo s vlastitom istorijom. Došlo je vrijeme da to učine i Hrvati. To je težak, bolan i preko potreban proces”, poručio je kardinal Šenborn.

Već ove godine je za to područje nadležna dijeceza Girk odredila nova i stroga pravila za organizatore, među kojima se ističe Hrvatska biskupska konferencija /dok je Sabor finansijer i pokrovitelj/, i to zbog sve glasnijih protesta i činjenice da evropski mediji skup na Blajburgu opisuju kao “najveće neonacističko okupljanje u Evropi”.

Ove godine je austrijska policija uhapsila sedam ljudi i izdala devet novčanih kazni zbog kršenja Zakona o zabrani nacističkih simbola tokom komemoracije.

Dijeceza Girk zabranila je da se na komemoraciji nose politički simboli i zastave koje nisu službene hrvatske, kao i svi transparenti i uniforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana