Беч: Почео Самит о западном Балкану

Танјуг
Беч: Почео Самит о западном Балкану

Беч - Самит о западном Балкану, који окупља лидере региона и Европске уније, са циљем да се подстакне европски пут региона и нађе рјешење за мигрантску кризу почео је данас наступом пијанисте Рудолфа Бухбиндера у пратњи два члана Бечке филхармоније.

Самит је наставак берлинског процеса који је прошле године иницирала њемачка канцеларка Ангела Меркел и који има за циљ подстицање сарадње на Балкану, доприносећи тиме даљем развоју, а све у сврху подстицања процеса европског приближавања.

Отварајући скуп аустријски канцелар Вернер Фајман истакао је да Аустрија са земљама западног Балкана има веома блиске економске и друштвене везе које су, како је оцјенио, веома добре и које су временом напредовале.

Он је подсјетио да су многе компаније из те земље, чак и у периоду економске кризе, наставиле да послују у региону, и подвукао значај инвестиција у област енергетике, инфраструктуре и транспорта у земљама западног Балкана.

"Али ми не стварамо такав однос само кроз компаније, већ и кроз људе, односно појединце, и зато је програм размјене младих, који омогућава да они уче једни од других, веома важан и нераздвојан од питања развоја економске ситуације региона", рекао је Фајман.

Како је истакао то омогућава успостављање демократских вриједности, попут слободе изражавања, владавине права, али и борбе против корупције.

"То су све ствари које су важне за сигурност и стабилност региона и зато је повјерење кључни чинилац у овој блиској сарадњи. Морамо да учинимо шта можемо како бисмо изградили стабилне и поуздане економске услове и друштвене односе", рекао је Фајман.

Он је захвалио свима који су иницирали данашњи самит и онима који, како је рекао, овим тешким временима инсистирају на идеји да је регион јединствен.

"Историја нас учи да не би требало два пута у истом вијеку да направимо сличну грешку, односно да инсистирамо на мржњи и ономе што нас раздваја", рекао је Фајман.

Током самита, додао је он, биће ријечи и о мигрантској кризи која је сваког мјесеца све тежа.

"Због насиља и конфликата у овом тренутку је у избјеглиштву око 60 милиона људи. Њима је потребан азил, али ми такође имамо обавезу и да спречимо оне који на њиховој несрећи зарађују новац. Криминалци и трговци људима не смију да зарађују, треба против њих одлучно да устанемо", поручио је Фајман.

Према његовим ријечима ниједна држава сама не може да реши тај тежак задатак, већ то могу да ураде само уједињене.

Данашњи дан почео је конференцијом за новинаре шефова дипломатија и европског комесара за проширење Јоханеса Хана, који је извјестио о циљевима Самита.

Затим је одржан састанак у вези са изградњом аутопута Ниш-Приштина-Драч, као и радни доручак министара привреде региона и ЕУ.

Планирано је по завршетку самита о његовим резултатима јавност информише Фајман, њемачка канцеларка Ангела Меркел, висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини, и у име региона, српски премијер Александар Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана