Бандићу пријети дуг притвор, велики број свједока

Index.hr
Бандићу пријети дуг притвор, велики број свједока

Загреб- Загребачки градоначелник Милан Бандић, ухапшен у недјељу под сумњом да је починио више коруптивних кривичних дјела, у притвору би могао остати и до годину дана због великог броја свједока у случајевима које треба расвјетлити, наводи портал Index.hr.

Портпарол Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) Вук Ђуричић потврдио је да имају предложених 270 свједока и додао да искуство из истрага које су се водиле против бившег премијера Иве Санадера и бивше сисачко-мославачке жупанице Марине Ловрић Мерзел указују да тај број може бити и већи.

Самим тим, продужио би се и боравак актуалног престоничког градоначелника у истражном затвору Реметинцу, гдје се налази након одлуке истражниог судије загребачког Жупанијског суда да му одреди притвор у трајању од 30 дана, због опасности од утицаја на свједоке и понављања дјела.

Примјера ради, у случају Ловрић Мерзел УСКОК је испитао око 110 свједока и за то им је требало готово пет мјесеци, па је истражни судија продужавао неколико пута истражни притвор за бившу жупаницу.

Након што су испитани сви свједоци и након што је поднијела оставку на дужност жупанице тек је тада могла изаћи из притвора.

С друге стране, Бандић је већ изјавио да не планира ни под каквим околностима  да поднесе оставку, а док не буде испитано тренутних 270 свједока требаће најмање десет мјесеци.

Уколико се током истраге буде проширила листа свједока, загребачки би се градоначелник мого још дуже задржати "иза решетака" Реметинца.

Бандића терете за незаконитости у пословању с фирмама ЦИОС осумњиченог Петра Припуза и Брамград пројект Бранка Михаљевића, као и да је, због УСКОК-у спорног финансирања председничке кампање 2009, оштетио градски и државни буџет.

Такође, терете га и да је у пет наврата трговао утицајем при незаконитом запошљавању блиских особа у Градској управи и Загребачком Холдингу, а осумњичен је и да је у седам наврата користио службени и друштвени положај у вези са коришћењем службених аутомобила Града Загреба у приватне сврхе.

На врху пирамиде осумњичених, поред Бандића, налазе се предсједник Управе Загребачког холдинга Слободан Љубичић и Припуз, затим градоначелников савјетник Жељко Хорват, директор ЗЕТ-а Иван Толић, Иван Маркушић, референт за јавну набавку Загребачког холдинга Филип Чуло, директор Чистоће Миљенко Бенко, Инес Бравић и Кораљка Рожанковић Уремовић из Канцеларије за имовинско-правне послове.

Међу осумњиченима су и директор грађевинске фирме Брамград пројект Бранко Михаљевић, градоначелникови сарадници Видоје Булум, Миро Лацо, главни секретар Загребачког спортског савеза Зденко Антуновић, Драгутин Косић и директор Плинаре Анте Додиг.

УСКОК сумња и да су двије правне особе прибављањем имовинске користи починиле кривично дјело злоупотребе положаја и овлашћења, а незванично се сазнаје да је ријеч о Припузовој фирми  "ЦЕ-ЗА-Р" и Михаљевићевом Брамград пројекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана