Бандић запослио деветоро рођака

Агенције
Бандић запослио деветоро рођака

Загреб - Осим за три веће оптужбе које се градоначелнику Загреба Милану Бандићу и његовим сарадницима стављају на терет, он је осумњичен и за незаконито запошљавање у Градској управи и Загребачком холдингу.

Ријеч је о укупно девет случајева запошљавања преко везе, а те особе су у пријатељским или родбинским везама са Бандићем. Један од занимљивих примјера је "Градска плинара" која има чак три помоћника директора.

Истражни судија загребачког Жупанијског суда Зденко Посавец одредио је Бандићу истражни притвор у трајању од 30 дана због опасности од утицаја на свједоке и понављања дјела. Подсјетимо, Бандић, који је ухапшен у недјељу, током истражног рочишта рекао је да је ухапшен како би био спријечен његов успјех на предстојећим изборима.

- Ако неког овдје треба затворити, онда затворите мене, а пустите све ове људе. Све ово је направљено како би се спријечио мој успјех на парламентарним и предсједничким изборима - рекао је Бандић.

Притвор је одређен и свима осталим осумњиченим у афери "Аграм", осим што је предузетнику Петру Припузу, власнику компанија ЦИОС, прихваћена кауција од милион евра, али је и он провео ноћ у истражном затвору Реметинцу док се кауција не реализује.

Бандића терете за незаконитости у пословању с фирмама ЦИОС осумњиченог Петра Припуза и "Брамград пројект" Бранка Михаљевића, као и да је, због УСКОК-у спорног финансирања предсједничке кампање 2009. оштетио градски и државни буџет. На врху пирамиде осумњичених, поред Бандића, налазе се предсједник Управе Загребачког холдинга Слободан Љубичић и Припуз, затим градоначелников савјетник Жељко Хорват.

Политичари из Реметинца

1. Иво Санадер, бивши премијер, проглашен је кривим у случају "Хипо", "Ина-МОЛ" и "Фими медија", а тренутно му се суди за аферу "Планинска".

2. Марина Ловрић-Мерзел, бивши сисачко-мословачки жупан, тренутно се од оптужби за милионске малверзације брани са слободе, али једно вријеме провела је у Реметинцу.

3. Надан Видошевић, бивши предсједник Хрватске господарске коморе и кандидат за предсједника Хрватске оптужен да је из ХГК-а извукао око 4,5 милиона евра.

4. Дамир Поланчец, бивши потпредсједник Владе и министар привреде, осуђен је јер је адвокату Петру Милетићу из државног буџета платио пола милиона куна за непотребну стручну студију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана