Бандић осумњичен и за малверзације са земљиштем и отпадом

Агенције
Бандић осумњичен и за малверзације са земљиштем и отпадом

Загребачки градоначелник Милан Бандић, који је заједно са више сарадника ухапшен у недељу због сумње за корупцију, ноћ је провео у полицији у коју је одведен пошто је до два ујутро трајао претрес његовог стана у Загребу.

Уз Бандића су ухапшени и његов блиски сарадник, предсједник управе "Загребачког холдинга" Слободан Љубичић и предузетник Петар Припуз, власник фирме ЦИОС која се бави сакупљањем и примарном прерадом индустријског отпада.

Они су такође ноћ провели у полицији, а данас ће да их испита истражни судија, јавља Бета а преноси РТС.

Према незваничним информацијама, уз Бандића, Љубичића и Припуза ухапшено је још 16 особа, већином из загребачке градске управе.

Замјеница градоначелника Сандра Шваљек изјавила је да је најважније да у овом тренутку град функционише и поручила да нема разлога за бригу.

Полиција је потврдила да је ухапшено више особа због низа коруптивних радњи, злоупотребе положаја и овлашћења и трговање утицајем. Још се званично не зна о којим кривичним дјелима је ријеч.

Спекулише се, међутим, да се истрага против Бандића, Љубичића и Припуза повезује с пословима збрињавања отпада у корист ЦИОС-а, малверзацијама са земљиштем, али и сумњивим запошљавањима.

Наводно се истражује и неплаћен порез за Бандићеву кампању за предсједника Хрватске 2009. године, када је у другом кругу поражен од актуелног предсједника Иве Јосиповића, кандидата Социјалдемократске партије (СДП).

Хрватска радиотелевизија јавила је да је наводна мета истраге уговор Града с фирмама у Припузовом власништву у вредности око 7,5 милиона куна.

Име Милана Бандића већ годинама се повезује с бројним аферама у граду, а на све то уобичајено је одговарао: "нека институције раде свој посао".

Хрватски електронски медији јављају да је против Бандића у протеклих неколико година подигнуто више кривичних пријава, али да до сада ни по једној надлежни органи нису реаговали.

Портал Индекс наводи списак од 20 афера у које је, сумња се, био умијешан загребачки градоначелник – од замјене градског земљишта за земљиште неких приватних фирми, до изградње монтажних јавних тоалета, које је јавност, због трошкова, назвала "златним ве-цеима".

Да је Бандић под истрагом сазнало се средином ове године, када је саборски Одбор за унутрашњу полицију и националну безбједност провјеравао поступање полиције према бившем министру финансија Славку Линићу.

Милан Бандић рођен је 1955. у Грудама, у Босни и Херцеговини, а у Загребу је завршио Факултет политичких наука.

Био је један од оснивача СДП-а, али је из ње избачен пошто се мимо страначке воље кандидовао за предсједика Хрватске.

Изгубио је у другом кругу од актуелног председника Иве Јосиповића, званичног кандидата СДП-а.

Иако се чинило да је послије тог пораза ослабио, Бандић је на последњим локалним изборима освојио пети мандат градоначелника Загреба, а његова листа највише одборника у Градској скупштини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана