Balkan napada, EU se brani, a Kina i Rusi idu po krilu

 Balkan napada, EU se brani, a Kina i Rusi idu po krilu 02.03.2018 18:20 | Agencije

Beograd - Balkan je u igri, a mnogo je igrača, balkanske zemlje su u napadu, EU u odbrani, a Rusija i Kina igraju po krilima, piše kolumnista norveškog Dagbladeta.

Kako piše novinar Morten Štrand, šef EK Žan-Klod Junker i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini su završili turneju po Zapadnom Balkanu, "turneju po zemljama koje su prije dvadeset godina međusobno ratovale".

"Evropa ima veliku dilemu, a to je da li uopšte želi balkanske zemlje kao punopravne članice. Priča se o nacionalizmu i korupciji u Srbiji i Kosovu, imate i potpuno disfunkcionalnu zemlju kao što je Bosna i Hercegovina, a veliki je rizik da takve zemlje uđu u EU. Istovremeno, opasno je držati takve zemlje van. Takođe, otvaraju se vrata za rusko pokazivanje mišića i kineski kapital, kapital koji dolazi uz političku cijenu", piše Štrand.

Podsjećajući na riječi Johanesa Hana da je pred Briselom izbor da li želi da "izvozi stabilnost ili uvozi nestabilnost", Štrand kaže da u oba slučaja Balkan postaje dio EU.

"Ako uključite Balkan u EU, u paketu dobijate kulturu nacionalizma, korupcije i nesigurnosti koju te zemlje predstavljaju...", piše autor.

U komentaru se navodi da nijedna od zemalja nije ni blizu toga da zadovolji kriterijume za članstvo, kao i da je argument za prijem Bugarske i Rumunije bio da će tako te zemlje brže proći kroz ekonomske i političke reforme.

"Postoji ozbiljna sumnja koliko je ozbiljno to urađeno. Isto važi i za Mađarsku i Poljsku", navodi autor, dodajući da obije zemlje svojim posljednjim potezima narušavaju osnovne evropske vrednosti.

Autor pita da li je Srbija, koja je pre samo 20 godina bila pod nacionalističkim vođstvom Slobodana Miloševića, zrela za EU.

"Hoće li disfunkcionalna, podijeljena zemlja BiH moći da postane funkcionalna zemlja. Hoće li Kosovo, koje čak ni ne priznaju sve članice EU, tretirati srpsku manjinu onako kako EU zahtijeva", piše on.

Štrand navodi da je prošlo dvije decenije od posljednjih ratova oko granica, u kojima je borba bila važnija od stabiliteta, prosperiteta i ekonomskog razvoja, i da je takva skora prošlost nešto što je u potpunoj suprotnosti sa idealima EU.

"Rusija je već vijekovima igrač na Balkanu, baš kao i Turska. Rusija bi preko Balkana mogla da proba da destabilizuje EU. Uloga velikog slovenskog brata je i ranije igrana, naročito u Srbiji. Da li je onda bolje da Srbija bude unutar EU ili van Unije? Problema i pitanja je mnogo. Možda i toliko da će biti najvjerovatnije da EU stavi sve na sto i ne dozvoli zemljama Balkana da postanu članice, ni u 2025. godini, ni u bliskoj budućnosti", navodi novinar Dagbladeta.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica