Балкан напада, ЕУ се брани, а Кина и Руси иду по крилу

Агенције
Балкан напада, ЕУ се брани, а Кина и Руси иду по крилу

Београд - Балкан је у игри, а много је играча, балканске земље су у нападу, ЕУ у одбрани, а Русија и Кина играју по крилима, пише колумниста норвешког Дагбладета.

Како пише новинар Мортен Штранд, шеф ЕК Жан-Клод Јункер и шефица европске дипломатије Федерика Могерини су завршили турнеју по Западном Балкану, "турнеју по земљама које су прије двадесет година међусобно ратовале".

"Европа има велику дилему, а то је да ли уопште жели балканске земље као пуноправне чланице. Прича се о национализму и корупцији у Србији и Косову, имате и потпуно дисфункционалну земљу као што је Босна и Херцеговина, а велики је ризик да такве земље уђу у ЕУ. Истовремено, опасно је држати такве земље ван. Такође, отварају се врата за руско показивање мишића и кинески капитал, капитал који долази уз политичку цијену", пише Штранд.

Подсјећајући на ријечи Јоханеса Хана да је пред Бриселом избор да ли жели да "извози стабилност или увози нестабилност", Штранд каже да у оба случаја Балкан постаје дио ЕУ.

"Ако укључите Балкан у ЕУ, у пакету добијате културу национализма, корупције и несигурности коју те земље представљају...", пише аутор.

У коментару се наводи да ниједна од земаља није ни близу тога да задовољи критеријуме за чланство, као и да је аргумент за пријем Бугарске и Румуније био да ће тако те земље брже проћи кроз економске и политичке реформе.

"Постоји озбиљна сумња колико је озбиљно то урађено. Исто важи и за Мађарску и Пољску", наводи аутор, додајући да обије земље својим посљедњим потезима нарушавају основне европске вредности.

Аутор пита да ли је Србија, која је пре само 20 година била под националистичким вођством Слободана Милошевића, зрела за ЕУ.

"Хоће ли дисфункционална, подијељена земља БиХ моћи да постане функционална земља. Хоће ли Косово, које чак ни не признају све чланице ЕУ, третирати српску мањину онако како ЕУ захтијева", пише он.

Штранд наводи да је прошло двије деценије од посљедњих ратова око граница, у којима је борба била важнија од стабилитета, просперитета и економског развоја, и да је таква скора прошлост нешто што је у потпуној супротности са идеалима ЕУ.

"Русија је већ вијековима играч на Балкану, баш као и Турска. Русија би преко Балкана могла да проба да дестабилизује ЕУ. Улога великог словенског брата је и раније играна, нарочито у Србији. Да ли је онда боље да Србија буде унутар ЕУ или ван Уније? Проблема и питања је много. Можда и толико да ће бити највјероватније да ЕУ стави све на сто и не дозволи земљама Балкана да постану чланице, ни у 2025. години, ни у блиској будућности", наводи новинар Дагбладета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана