Azimov: Moskva ne planira da se miješa u suverena pitanja Hrvatske

Srna
Azimov: Moskva ne planira da se miješa u suverena pitanja Hrvatske

Zagreb - Rusija, za razliku od SAD, ne planira da se miješa u suverena pitanja Hrvatske u vezi sa energetikom, izjavio je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov.

On je odgovorio na izjavu američkog ambasadora u Hrvatskoj Roberta Kohorsta, koji je rekao da Rusija nije pouzdan dostavljač gasa.

Kohorst je pozvao Hrvatsku da ne kupuje ruski gas koji bi bio isporučen gasovodom “Sjeverni tok dva”, koji je u izgradnji i da se odluči za izgradnju terminala tečnog prirodnog gasa na jadranskom ostrvu Krk.

“Zašto SAD šire mit o tome kako Rusija nije pouzdan dostavljač gasa? Evidentno je da Vašington na sve načine pokušava da istisne ruski gas sa evropskog tržišta i natjera Evropljane da izgrade terminale za skuplji tečni prirodni gas iz SAD”, istakao je Azimov.

Azimov je rekao da je jasno i to da je izgradnja terminala na Krku dio iste taktike i da činjenica da SAD ne planiraju da ulože ni cent u to govori sama za sebe, javio je TASS.

“Ne planiramo da se miješamo u vaša suverena pitanja, mi nismo Amerikanci. U isto vrijeme, morate biti svjesni da će zamjena ruskog gasa skupljim američkim gasom uticati na cijene goriva”, naglasio je Azimov.

Ruski ambasador doao je da samo kroz zajedniočke napore može da se zadovolji rastuća potreba za prirodnim tečnim gasom u regionu, s obzirom na to da su Rusija i SAD vodeće energetske sile u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana