Азимов: Москва не планира да се мијеша у суверена питања Хрватске

Срна
Азимов: Москва не планира да се мијеша у суверена питања Хрватске

Загреб - Русија, за разлику од САД, не планира да се мијеша у суверена питања Хрватске у вези са енергетиком, изјавио је руски амбасадор у Хрватској Анвар Азимов.

Он је одговорио на изјаву америчког амбасадора у Хрватској Роберта Кохорста, који је рекао да Русија није поуздан достављач гаса.

Кохорст је позвао Хрватску да не купује руски гас који би био испоручен гасоводом “Сјеверни ток два”, који је у изградњи и да се одлучи за изградњу терминала течног природног гаса на јадранском острву Крк.

“Зашто САД шире мит о томе како Русија није поуздан достављач гаса? Евидентно је да Вашингтон на све начине покушава да истисне руски гас са европског тржишта и натјера Европљане да изграде терминале за скупљи течни природни гас из САД”, истакао је Азимов.

Азимов је рекао да је јасно и то да је изградња терминала на Крку дио исте тактике и да чињеница да САД не планирају да уложе ни цент у то говори сама за себе, јавио је ТАСС.

“Не планирамо да се мијешамо у ваша суверена питања, ми нисмо Американци. У исто вријеме, морате бити свјесни да ће замјена руског гаса скупљим америчким гасом утицати на цијене горива”, нагласио је Азимов.

Руски амбасадор доао је да само кроз заједниочке напоре може да се задовољи растућа потреба за природним течним гасом у региону, с обзиром на то да су Русија и САД водеће енергетске силе у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана