Аустријанци забрањују мису у Блајбургу

avaz.ba
Аустријанци забрањују мису у Блајбургу

Беч - Аустрија је од прошле године почела појачано критички да се односи према скупу у Блајбургу, на иницијативу неколико аустријских посланика Европског парламента. Наводе да манифестација на Лојбашком пољу поред Блајбурга штети угледу Католичке цркве.

Корушка Католичка црква одбила је молбу Хрватске бискупске конференције за одржавањем мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због тога, како наводе, јер се ова миса “политички инструментализује”, саопштила је у петак тамошња Католичка црква.

“Миса на пољу поред Блајбурга постала је дио манифестације која се политички инструментализује и дио је политичко-националног ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје”, наводи се у писму које је потписао секретар бискупије у Клангенфурту монисњор Енгелберт Гугенбергер.

Како се даље наводи у саопштењу, одлука о ускраћивању дозволе за одржавање мисе поред Блајбурга, која је требало да буде одржана 18. маја ове године, донесена је након темељне анализе скупа 2018. године, као и бројних разговора између представника аустријске и хрватске бискупске конференције.

“Анализа мисе 2018. је показала како услови за давање дозволе, које је прије тога поставио бискуп Шаврц, у највећој мјери нису испуњени или нису могли бити испуњени”, истакли су у саопштењу, преноси “Аваз“.

Иако се скуп одржава на приватном посједу, одржавање мисе захтијева дозволу надлежне Католичке цркве у Корушкој.

Недавно је ступио на снагу и закон који забрањује усташке симболе из периода Независне Државе Хрватске (НДХ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана