Антисрпски скуп у центру Загреба, вијориле се и усташке заставе

Срна
Антисрпски скуп у центру Загреба, вијориле се и усташке заставе

Загреб - На Тргу бана Јелачића у Загребу одржан је антисрпски скуп на којем је затражен прогон лидера Српског народног вијећа /СНВ/ Милорада Пуповца и предсједника Самосталне демократске српске странке Војислава Станимировића.

Скуп, који су у центру Загреба организовале организације "Жене у домовинском рату" и "Координација удружења проистеклих из домовинског рата", протекао је уз нападе на рачун Срба, њихових представника и антифашиста, објављено је на порталу "Новости", гласила СНВ-а.


Организатори су у обраћању описивали дјеловање "антифашистичке ЈНА и брадатих четника" 1991. године, закључивши да је те године Хрватска "видјела више храбрости него вијековима уназад".

На скупу је речено да за злочине над Хрватима "нико није ни условно осуђен", а да се "умјесто у затвор ишло у државна тијела".

"Аболирани четници су претворени у националну мањину која ужива сва права и привилегије, док су ветерани дискриминисани. Обновљене су им куће, враћена станарска права, регулисане пензије и признат радни стаж из Крајине, имају предност при запошљавању у јавним установама", навели су организатори скупа.

Они су, између осталог, оптужили Пуповца и Станимировића за, како се наводи, "србовање по Србу и југословенске оргије по Јасеновцу", те осудили постављање ћириличних табли у Вуковару, бранећи оне који су их уништавали.

Окупљени су пјевали националистичке пјесме, међу којима и оне Марка Перковића Томпсона, који велича усташтво.

Скупу је присуствовало стотињак људи, углавном старијих, преносе "Новости".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана