Агрокор плаћао и коцкарске дугове

Глас Српске
Агрокор плаћао и коцкарске дугове

Загреб - Истрага о злоупотребама у посрнулом концерну води се у три правца, а откривено је да је скоро 300 милиона евра са рачуна "Агрокора" потрошено на приватне трошкове, односно љетовања, ручкове, поклоне и коцкарске дугове.

 Први крак истраге, наиме, води у смјеру ИПО-а, односно иницијалне понуде дионица "Агрокора" до које никада није дошло иако је припремана готово шест година. У овом дијелу истражитељи за сада имају најчистије доказе, које ће одбрана јако тешко моћи срушити. Наводе како су Ивица Тодорић и "Агрокор" 3. у јануару 2011. године потписали Споразум за пренос трошкова за ИПО у којем је наведено како ће Тодорић компанији надокнадити све трошкове који ће настати у сврху слања дионица у иницијалну понуду.

Трошкови су се у сљедећих шест година попели на 2,26 милијарди куна (око 600 милиона евра), од чега је, како показују трансфери новца и рачуни, готово пола износа потрошено на приватне трошкове. Ради се о новцу који је трошен на љетовања, ручкове и поклоне. Везано за овај дио истраге, медији сазнају како је дио потрошен на подмирење приватних коцкарских дугова. Везано за ИПО, на крају је донесена одлука како се у њега неће ићи, а у децембру прошле године Тодорић је раскинуо споразум с "Агрокором" везан за наплату трошкова. У условима раскида наведено је како се Тодорић изузима од трошкова јер до ИПО-а, није дошло, а раскид су потписали Тодорић и Хрвоје Балент, његов зет.

Други крак истраге води у смјеру намјештања дивиденде "Агрокора". Тако се погодовало Тодорићу, којем је исплаћен највећи дио износа од 700 милиона куна дивиденде, колико је исплаћено откако постоје консолидовани финансијски извјештаји "Агрокора". У овом дијелу се осим чланова управе Агрокора из тог времена истражују ревизори Оливио Дискордиа и Сања Христић који су одобрили спорне ревизорске извјештаје. Трећи корак истраге је најкомпликованији и могао би довести до додатних хапшења. Наиме, у трећем дјелу се истражује давање зајмова "Агрокора" правним субјектима, али и давање депозитарних мјеница које су биле облик готовинског кредита. Истражитељи сматрају како се кроз те новчане трансфере извлачио новац из "Агрокора".

Раскош на све стране

Како је ових дана актуелан случај "Агрокор", у јавности се појавио и снимак који приказује унутрашњост дворца у коме је живио хрватски бизнисмен Ивица Тодорић са породицом.

Види се раскош на све стране, а посебну пажњу привукле су степенице које имају позлаћену лијепо украшену ограду.

Такође, Тодорић је украсио зидове ловачким трофејима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана