Афера води Хрватску на ванредне изборе

Агенције
Афера води Хрватску на ванредне изборе

Загреб - Одлука предсједника Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да смијени директора тајне службе Драгана Лозанчића претворила се у праву аферу, која би могла да доведе до пријевремених парламентарних избора.

О смјени Лозанчића нису сагласни коалициони партнери Мост и ХДЗ, због чега премијер Тихомир Орешковић још није донио одлуку о смјени шефа СОА. Док ХДЗ сматра да би Лозанчић требало да буде смијењен јер није упозорио Грабар-Китаровић да је њен разговор са оптуженим Здравком Мамићем био прислушкиван, у Мосту сматрају да нема разлога за смјену. Челник Моста и потпредсједник Владе Божо Петров сусрео се са шефом СОА и закључио да не види разлог за смјену.

Посланик ХДССБ-а Јосип Салапић каже да је све у вези с тим крајње забрињавајуће, те да се Хрватска нашла у кризи која би могла да доведе до ванредних избора.

- Очито је да постоји врло озбиљан проблем. Хрватска се нашла у кризи коју у Сабору нисмо очекивали. Очекивали смо да ћемо се бавити економијом, запошљавањем, реформама... Ово што се догађа са СОА је крајње забрињавајуће, а саборски Одбор за националну безбједност још није формиран - навео је, подсјетивши да предсједничко мјесто тог одбора припада по закону највећој опозиционој странци, у овом случају СДП-у.

Сада је, истиче, јасно и зашто парламентарни одбор за националну безбједност није формиран, иако би он увелико могао да помогне предсједнику Владе Тихомиру Орешковићу да ријеши ову ситуацију, да се види да ли је прекршен закон и јесу ли угрожени национални интереси.

- Очито је да ту нешто није у реду - рекао је.

Упитан да ли вјерује да је Лозанчић, како је рекао адвокат Анте Нобило, стварно "темпирана бомба", Салапић каже:

- Вјерујем да је систем тако уређен да они који су на челу знају шта смију или не смију када дође до њиховог разрјешења. Већ је било толико проблема с министром бораца, министром културе, сада имамо ову аферу са СОА, а долази нови талас избјеглица. Ако је Лозанчић прекршио закон, Грабар-Китаровић мора свима објаснити како. То се јако брзо може ријешити - навео је Салапић.

Говорећи о односима у владајућој коалицији, Салапић каже да "ствари нису кренуле добро".

- Забрињава неупућеност посланика Моста у цјелокупну ситуацију која се догађа. Очито нису били спремни за вођење државе - навео је Салапић.

Потпредсједник Сабора Иван Тепеш сматра да је оно што се у јавности зна о Лозанчићу тек врх санте леда. Тапеш је рекао и да има информацију да је Лозанчић успоставио сарадњу с обавјештајном службом једне државе која је тада била под међународним санкцијама, а без знања предсједника и Савјета за националну безбједност.

Посланик СДП-а рекао је да је шокиран и забринут наводима Тепеша.

- Потпредсједник Сабора по нашем закону и обавјештајном систему не би смио знати ове обавјештајне податке - рекао је Грбин.

"Викиликс"

У тренутку када се чека премијерова одлука о разрјешењу шефа СОА Драгана Лозанчића, хрватски медији су објавили да је у априлу "Викиликс" објавио и-мејлове кореспонденције између функционера СОА и италијанске компаније у којима се разоткрива идентитет радника СОА и цуре подаци од виталног значаја за националну безбједност.

За куповину софтвера за надзирање интернет комуникације грађана СОА је представницима италијанске компаније наводно открила превише података о свом раду, припадницима и финансијама. За тај пропуст, тврде, нико није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана