Адвокат тврди да Тодорић није у бјекству

Срна
Адвокат тврди да Тодорић није у бјекству

Загреб - Бивши власник концерна "Агрокор" Ивица Тодорић налази се ван Хрватске, али није у бјекству и одазваће се правосудним органима када добије формално позив, потврдио је његов адвокат Рајко Чоругић.

"Тодорић се уредно прије мјесец и више дана одјавио и пријавио пребивалиште на лондонској адреси, али није у бјекству. Када добије формални позив одазваће се правосудним органима", рекао је Чогурић.


Хрватска полиција од јутрос врши претресе кућа бивших чланова управе "Агрокора", међу којима и резиденцију Тодорића у Загребу, који се сумњиче за лажирање финансијских извјештаја.

Осим резиденције Тодорића, полиција обавља претресе у кућама бившег извршног потпредсједника "Агрокора" за финансије, стратегију и тржишта капитала Ивана Црњца, чланова управе Томислава Лучића и Пирушке Цањуге, те извршног потпредсједника Љерке Пуљић.

За сада је ухапшен бивши шеф финансија "Агрокора" Иван Црњац, што је потврдио његов адвокат.

Из хрватског МУП-а саопштено је да полиција у координацији са Жупанијским државним тужилаштвом у Загребу и у сарадњи са Самосталним сектором за финансијске истраге Министарства финансија спроводи предистражне радње.

Поводом јутрошње акције полиције, Тодорић је написао на свом блогу да су ови претреси неочекивани, јер "институције правне државе у жАгрокоруж неће пронаћи никаква кривична дјела".

"Притисак политике и медијски линч који је без правосуђа већ донио пресуду, покренули су агресију према мени и људима који, увјеравам вас, нису криви. Да су ми пронашли и један евро отуђеног и проневјереног новца, већ бих био у затвору. Али то, једноставно, није истина", навео је Тодорић.

Он тврди да је ријеч о политичком процесу и да са својим правним тимом спрема одбрану и тужбе које ће "у судским епилозима расвијетлити и пред правду извести све оне који су криминалним активностима и неуставним законом створили параван за највећу пљачку приватне имовине у савременој Европи".

"То ћу учинити у сљедећих неколико дана, јер су ми тешко повријеђена људска права. Притом ћу бити доступан и институцијама правне државе, али и саборској истражној комисији", навео је Тодорић.

Он каже да ће се својим јавним дјеловањем "и даље борити за истину која мора зауставити незаконите и противуставне радње" и хрватског премијера Андреја Пленковића и других званичника који "обилато политички спонзоришу посебног повјереника хрватске Владе за жАгрокорж Анту Рамљака".

Државно тужилаштво већ мјесеци спроводи предистражне радње у случају "Агрокор", а стање у овом концерну мјесецима је испитивала ванредна управа на челу са Рамљаком.

Вриједност биланса "Агрокорових" компанија је након ревизија смањена за 13 милијарди куна /1,7 милијарди евра/ у односу на вриједност коју је приказивала бивша управа на челу са Тодорићем, а утврђено је да су неке ствари у финансијским извјештајима погрешно књижене и неправилно вредноване.

Након што је објавио ревизорски извјештај, Рамљак је поднио кривичну пријаву против управе "Агрокора", јер је, како каже, дошло до незаконито прибављене материјалне добити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана