АП: Колинда Грабар Китаровић припада екстремној европској десници

Срна
АП: Колинда Грабар Китаровић припада екстремној европској десници

Загреб - Агенција Асошијетед прес сврстала је хрватску предсједницу Колинду Грабар Китаровић у екстремну европску десницу.

АП описује Китаровићеву као особу која захваљује Аргентини јер је након Другог свјетског рата прихватила пронацистичке ратне злочинце.

У тексту о европској десници наводи се да то Китаровићеву ставља у друштво водећих бугарских политичара који Роме описују као "подивљале хуманоиде” и мађарског премијера Виктора Орбана, који сматра да се "Европљани не би смјели мијешати са Арапима и Африканцима”.

Водећи свјетски медији преносе текст АП-а, у којем се истиче да је Китаровићева против ратификације Истанбулске конвенције о заштити од породичног насиља и насиља над женама.

За Хрватску се у тексту наводи да је од уласка у ЕУ 2013. године систематски скренула удесно.

АП упозорава да неки хрватски функционери "поричу Холокауст и желе да рехабилитују ултранационалистички усташки режим”, који је одговоран за убиства Срба, Јевреја, Рома, као и хрватских антифашиста у логорима Независне Државе Хрватске.

"Вашингтон пост”, који преноси текст АП-а, уз новински чланак о европској десници додао је фотографију са загребачког протеста против Истанбулске конвенције.

Истовремено, британски "Дејл мејл”, који има најпосјећенији портал вијести на енглеском језику на свијету, објавио је као илустрацију текста фотографије Колинде Грабар Китаровић.

Медији преносе оцјене да су екстремно десне идеје постале "мејнстрим у региону”, а дио тога је и рехабилитација нацистичких злочинаца.

Хрватски либерални портали оцјењују да је овај текст АП-а, у којем се прозива Колинда Грабар Китаровић као предсједник државе, а који преносе велики свјетски медији, нанио озбиљну штету Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана