2000 америчких војника стиже у Сјеверну Македонији

Танјуг
2000 америчких војника стиже у Сјеверну Македонији

Скопље - У Сјеверној Македонији од 20. маја до 15. јула биће одржана војна вјежба “Одлучни удар” у којој ће учестовати по 2.000 македонских и америчких војника.

Заједничка вјежба Армије Сјеверне Македоније и Европске команде Војске САД (US EUCOM) биће спроведена у неколико фаза и у њој ће учетвовати и 100 припадника војске Црне Горе и по 25 Бугарске, Литваније и Албаније, а биће коришћено и више стотина возила.

На 130. сjедници владе Републике Сjеверне Македоније одобрена је реализација војне вjежбе “Одлучан ударац” коју ће македонска војска извести заједно са 2000 америчких војника, 25 војника из Албаније, 25 бугарских војника, 25 војника из Литваније и 100 војника из Црне Горе, изјавио је портпарол македонске владе Миле Бошњаковски.

“На предлог Министарства одбране, влада Републике Сjеверне Макеодније прихватила је Информацију за извођење вjежбе Војска Републике Сjеверне Македоније и Команде US EUCOM 'Одлучан ударац', као и учешће страних оружаних снага на територији државе, те је усвојила Одлуку о одобрењу уласка и престоја припадника страних оружаних снага на територији Републике Сjеверне Македоније због извођења вjежбе 'Одлучан ударац' који ће се у неколико фаза спровести од 20. маја до 15. јула ове године”, истакао је Бошњаковски на конференцији за новинаре.

Како је навео Бошњаковски, током вjежбе учествоваће 2000 припадника македонске војске, 2000 припадника оружаних снага САД и 400 врста моторних возила, 25 припадника албанске војске и 10 врста моторних возила, 25 припадника бугарске војске и 10 врста моторних возила, 25 припадника литванске војске, као и 100 припадника војске Црне Горе и 20 врста моторних возила.

“Вjежба је усмjерена ка постизању интероперабилности код припадника оружаних снага земаља-учесника у циљу омогућавање повећаног доприноса у текућим и будућим операцијама у оквирима НАТО алијансе”, закључио је портпарол владе Сjеверне Македоније.

Према Влади Сjеверне Македоније, то ће бити највећа војна вjежба у овој земљи до сада и биће практичан и видљив начин како се манифестује савезничка помоћ чланству Републике Сjеверне Македоније у НАТО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана