100.000 Грка на улицама Солуна због ријечи Македонија

100.000 Грка на улицама Солуна због ријечи Македонија 21.01.2018 17:57 | Агенције

Више од 100.000 Грка окупило се у Солуну на демонстрацијама против употребе ријечи "Македонија" у било каквом рјешењу спора између Атине и Скопља.

Организатори протеста тврде да се на демонстрацијама окупило 400.000 људи, док полиција незванично процјењује на 100.000, преноси АП.

У протестима учествују свештеници, чланови македонских синдиката из Сјеверне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери пренио је грчки портал грикрепортер.

Протест није повезан ни са једном политичком партијом и циљ је да се Бившој Југословенској Републици Македонији јасно упути порука да престане да користи ријеч "Македонија" у свом имену.

Док су са звучника гласно свирале пјесме легендарног грчког композитора Микиса Теодоракиса, демонстранти су узвикивали слогане "Грчка - Грчка - Македонија", "Нема дуплог имена, нема више издаје", "Македонија је Грчка", навео је грчки портал.

Протест протиче у мирној атмосфери, са неколико чарки које су се догодиле између демонстраната и анархиста обучених у црно који су покушали да се убаце међу демонстранте.

То је први велики протест у Грчкој откако су се двије земље овог мјесеца сагласиле да обнове напоре у циљу решавања 25-годишњег спора.

Овонедјељни преговори између главних преговарача Грчке и Македоније, под посредовањем дипломате УН Метјуа Нимица, нису донијели конкретне резултате, али су неки предлози везани за име изнијети на преговарачки сто.

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је за данашње издање грчког листа "Етнос" да је "у историјском смислу потпуно неосновано и апсурдно тражити ексклузивитет за Македонију".

"Али, није неразумно уврстити термин "Македонија" у комбиновани назив, са географским или хронолошким квалификативом, за генералну употребу, како би било апсолутно јасно да нико не полаже право на земљу или историју другог народа", истакао је Ципрас у том интервјуу.

Прошлонедељна анкета показала је да већина Грка не жели да се ријеч "Македонија" употреби ни у једном рјешењу.

Грчка блокира покушаје Македоније да се придружи НАТО и ЕУ, тврдећи да назив Македонија подразумева полагање територијалних права на истоимени сјеверни грчки регион, који обухвата и град Солун.

Док се спор не ријеши, Атина је пристала да се Македонија на међународном плану назива "Бивша Југословенска Република Македонија" (БЈРМ), а под тим именом је и примљена у УН 1993. године.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица