Potrebna stalna podrška Domu Rada Vranješević

Potrebna stalna podrška Domu Rada Vranješević 18.09.2018 16:48 | Srna

Banjaluka - Članovi Gradske organizacije Aktiva žena Socijalističke partije /SP/ Banjaluka uručili su Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" garderobu, obuću i igračke, poručivši da je neophodna stalna podrška radu ove institucije.

Predsjednik banjalučkog Aktiva žena SP-a Darinka Pejić istakla je da je ova organizacija posebno zainteresovana i da prati rad u Domu "Rada Vranješević", saopšteno je iz SP-a.


"Kao žene posebno smo osjetljive na položaj žene u društvu, položaj djece i brigu o porodici, a ovo je ustanova koja se nalazi na vrhu naših interesovanja", rekla je Pejićeva.

Ona je navela da je u posljednje 3,5 godine broj djece u ovoj ustanovi povećan sa 65 na 95, zbog čega je potrebna podrška radu Doma za djecu.

Pejićeva je dodala da je, prema istraživanjima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u Srpskoj prošle godine bilo oko 500 djece bez roditeljskog staranja.

"Podržavamo otvaranje dijela koji su nazvali žmajčinski domž u kojem mogu biti smještene majke sa svojim bebama na period od godinu dana, kada im se daje vrijeme da odluče o sudbini svojih beba", rekla je Pejićeva.

Prema njenim riječima, učenici završnih razreda su u grupi za osamostaljivanje i kroz rad sa vaspitačem pripremaju se za samostalan život, dok je za svaku pohvalu i to što je pet štićenika Doma odlučilo da nastave školovanje i sada su studenti.

Pejićeva je napomenula da se u ovoj ustanovi stručno radi i brine o djeci sa poteškoćama u razvoju.

"Poslije duge lične neuspješne borbe da rodim dijete, posjećivala sam ovu ustanovu sa željom da usvojim dijete. Međutim, važeći zakon ne dozvoljava ženi koja nije u braku da usvoji dijete, te, iako sam imala sve uslove da nekom mališanu nadoknadim ljubav i obezbijedim egzistenciju, drušvo to nije prepoznalo, iako toliko srećne djece odrasta uz jednog roditelja", rekla je Pejićeva.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica