Preminuo Ed King, gitarista benda “Lynyrd Skynyrd”

Glas Srpske
Preminuo Ed King, gitarista benda “Lynyrd Skynyrd”

Gitarista Ed King, čijim je pridruživanjem 1972. godine bend “Lynyrd Skynyrd” postao prepoznatljiv po svom trogitarskom zvuku, preminuo je u 68. godini u Nešvilu.

Smrt legendarnog gitariste potvrđena je na društvenim mrežama.

- S velikom žalošću javljamo da je Ed King preminuo u svom domu u Nešvilu. Zahvaljujemo njegovim brojnim prijateljima i obožavaocima na ljubavi i podršci koju su mu pružali tokom života i karijere - navedeno je u objavi.

Rođen u Kaliforniji, King je u šezdesetima utemeljio psihodelični bend “Strawberry Alarm Clock”, poznat po hitu “Incense and Pepermints”. Čuvši kako uvježbavaju pjesmu za nastup na Floridi, King je 1968. ponudio bendu “Lynyrd Skynyrd” da im se pridruži, ali potpisao je sa njima saradnju tek 1972. kao zamjena za basistu i tek kasnije postao punopravni član, kao treći gitarista.

Svirao je na prva tri albuma benda: “Pronounced Leh-nerd Skin-nerd” (1973), “1974's 'Second helping” (1974), te “Nuthin' fanny” (1975), a bio je koautor pjesme “Sweet Home Alabama”, koja je postala sinonim za bend.

Bend je napustio 1975. godine, umoran od drame pjevača Ronija van Zanta. Detalje o svemu prenio je u dokumentarcu o bendu.

- Ja sam hipi iz Južne Kalifornije i ne mogu pristati na nasilje - govorio je King.

Radio je kao tekstopisac i kompozitor. Učestvovao je u stvaranju pjesama “Poison whiskey”, “Satudray night special”, “Mr. Bankar”, “Swamo music”, “Whiskey rock-a-roller”, “Railroad song”, “I need you” te “Workin' gor MCA”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana