Džez diva Jun Sun Na nastupa na Beogradskom džez festivalu

Agencije
Džez diva Jun Sun Na nastupa na Beogradskom džez festivalu

Vokalna solistkinja Jun Sun Na, veliko ime južnokorejskog džeza, prvi put će se predstaviti u Srbiji, 28. oktobra u “Kombank dvorani”, u okviru Beogradskog džez festivala. Internacionalna zvijezda nastupiće sa programom koji čini originalni spoj klasika džeza, rok i folk muzike.

Jun Sun Na rođena je i odrasla u Seulu, a studirala u školi za džez i savremenu muziku u Parizu. Godine 2007. započela je saradnju sa švedskim gitaristom Ulfom Vakenijusom, što je dovelo do albuma “Vodžage” i svjetskog uspeha. “Same Gorl ”, njen drugi album, bilo je najprodavanije džez izdanje u Francuskoj 2011. godine, a njemačka džez kritika joj je dodijelila nagradu za najboljeg vokalnog solistu na svijetu. Uslijedio je album “Lento”, a za potrebe snimanja najnovijeg “Sge Moves On ” otišla je u Njujork i angažovala najznačajnije predstavnike avangardne scene, kao što su Mark Ribo, Džejmi Saft, Bred Džons i Den Rizer.

Napravila je sjajne obrade Džimija Hendriksa, Džoni Mičel, Pola Sajmona i Lua Rida, sa folk tradicijom sastava “Faiorport Convertion” i “Peter, Paul and Mary ”, te klasicima iz repertoara Frenka Sinatre i Nine Simon, ostvarivši organski spoj najboljeg iz različitih svjetova.

- U kulturu Koreje upisan je stalan interes za zapadnjačku muziku mada je naša tradicija stara 5.000 godina. Već decenijama se u svim našim školama obavezno uči kako se svira neki instrument, najčešće klavir, uz djela slavnih evropskih kompozitora. U današnje vrijeme, kad smo svakodnevno izloženi globalnoj pop muzici, čemu i sama Koreja kroz K-pop daje svoj veliki doprinos, jasno je da granice u ovoj umjetnosti zapravo ne postoje - rekla je Jun Sun Na.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana