Nadjublja tačka na svijetu: Nova vrsta ribe ostavila bez teksta, ali i ova ružna navika VIDEO

Agencije
Nadjublja tačka na svijetu: Nova vrsta ribe ostavila bez teksta, ali i ova ružna navika VIDEO

Na najdubljoj tački Indijskog okeana žive ribe iz porodice Liparidae, a sada su prvi put viđene ljudskim očima.

Britanski stručnjaci spustili su se na dubinu odo oko 7,1 kilometar na područje jarka Sunda i ugledali rijetka bića.

Doktoru Alanu Žamesonu (41) trebalo je dva i po sata da dopre na dno okeana u jarku Sunda, prenosi mirror.co.uk. Tu ga je sačekalo iznenađenje, svijetla podmornice otkrila su rijetko biće koje ga je ostavilo bez riječi.

Tokom osmosatne misije snimljene su fotografije vrsta, za koje se pretpostavlja da su potpuno nove i dosad neviđene.

Kao vodeći stručnjak dr Žameson je dosegao je do jedne od najizolovanijih tački na svijetu - dno okeana u jarku Sunda udaljenom 100 nautičkih milja od ostrva Bali.

Ekspediciju je vodio pionir istraživanja morskih dubina, Amerikanac Viktor Veskovo, a do dna su putovali u podmornici za dvoje i prešli više od 7,180 metara.

“Ne viđamo često nešto tako neobično što nas ostavlja bez reči” rekao je Žameson, stručnjak za morsku ekologiju sa univerziteta u Njuklastu.

Dodao je da je to veliki trenutak za nauku koja se bavi zonama mora na dubinama većima od 6000 metara, jer su prvi put ljudskim očima viđene ribe iz porodice Liparidae koje žive jedino na području jarka Sunda.

Na žalost, na prošloj ekspediciji otkriveni su i prvi uzorci vještačkih vlakana i plastike, što znači da je zagađenje prouzrokovano ljudskom rukom doprlo i do najizolovanijih tački naše planete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana