Google povukao 145 zaraženih aplikacija, provjerite da li ih imate

Agencije
Google povukao 145 zaraženih aplikacija, provjerite da li ih imate

Prošle nedelje Palo Alto Networks primjetio je da se na Google Play-u nalazi 145 zaraženih aplikacija, od kojih većina nosi po dve zaražene datoteke. Sve su prošle provjeru jer ne napadaju Android nego Windows, pa ih Play Protesct nije uočio.

Google je prije nekoliko dana iz svoje prodavnice uklonio gotovo 150 aplikacija koje su sadržale zlonamerne datoteke. Nedjelju dana prije toga, zaražene aplikacije otkrili su iz kompanije Palo Alto Networks, a riječ je malvareima koji su napadali računare sa Windows sistemom.


Prema izvještaju Palo Alto Networksa, radi se o tačno 145 aplikacija koje su korisnici instalirali sa Google Play Prodavnice, a koje bi zarazile računare kada bi korisnici priključili svoje smartfone uređaje preko USB-a.

Ni jedna od njih ne šteti samom Androidu, pa su bez problema prošle Google-ov Play Protest, alat za otkrivanje štetnih aplikacija, piše Gadgete Now.

Neki od izvora iz kojih su se virusi proširili mogu da budu računari razvojnih programera, koji su sami bili zaraženi, a potom su se virusi preko aplikacija proširili i na kompjutere nedužnih korisnika. Palo Alto Networksa,  ističe kako su isti programeri mogli da postave i zaražene i nezaražene aplikacije na platformu.

Riječ je o aplikacijama koje su na Google Play postavljene u oktobru i novembru prošle godine, što znači da su tamo provele više od šest mjeseci i mnoge imaju preko hiljadu skidanja i četiri zvjezdice.

“Mnoge od zaraženih aplikacija mogu da sadrže više datoteka, različitih lokacija i imena, a koje nose viruse. Međutim, u većini slučajeva svaka nosi dva virusa”, napisali su iz Palo Alto Networksa u izvještaju.

Provjerite da li imate neke od ovih ugroženih aplikacija:

Learn to Draw Clothing, Modification Trail, Gymnastics Training Tutorial, Baby Room, MotorTraiL, Tattoo Name, Car garage, Japanese Garden, House Terrace, Skirt Design, Yoga Meditation, Shoe rack, Unique T-shirt, Mens Shoes, TV RuanG TaMu, Idea Glasses, Fashion Muslim, Bracelet, Clothing Drawing, Minimalist Kitchen, Nail Art, Ice cream stick, Roof, Children Clothes, Home Ceiling, PoLa BaJu, Living room, Bookshelf, Knitted Baby, Hair Paint, Wall Decoration, Painting Mahendi, Bodybuilder, Couple shirts, Unique Graffiti, Paper flower, Night gown, Wardrobe Ideas, Dining table, Gymnastics, Use Child, Window Design, Hijab StyLe, Wing Chun, Fencing Technique.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana