Rusi prave najveći avion u svijetu

Agencije
Rusi prave najveći avion u svijetu

Avio-kompanija iz Uljanovska objavila je takmičenje na kome će se ocijeniti sposobnost kompanija da se nastavi sa proizvodnjom transportnog aviona An-124.

Ranije ovog mjeseca Rusija je već najavila da će nastaviti proizvodnju megaaviona Antonova An 124, koji je i dalje jedan od najvećih aviona na svijetu.

Tim za Antonov osnovan je 1946. u ruskom gradu Novosibirsku. Kasnije, 1952. godine kompanije je preseljena u Kijev i ostala u Ukrajini poslije raspada Sovjetskog saveza.

Ukrajinski proizvođač aviona Antonov soopštio je međutim da je dalja izgradnja aviona bez njihovog učešća neprihvatljiva jer kompanija ima sva prava i svu dokumentaciju za avion.

Rusija kaže da ona ima prava i da će novi avion biti značajno modifikovan kako bi zadovoljio savremene zahtjeve i da će vjerovatno biti pod novim brendom. Sada, Aviastar-SP traži partnera da proceni njegovu sposobnost da ponovo izgradi avion.

Ruski zvaničnici su rekli da je obnova An-124-a izvodljiv zadatak.

“Ako govorimo o nastavku proizvodnje, ovo je izuzetno težak, ali riješiv zadatak”, rekao je Aleksej Rogozin, potpredsjednik UAC.

Antonov-124 može da nosi teret do 120 tona duže od 4.500 kilometara na visini do 10.000 metara.

Avion je dug 36 metara, visok je 4,4 metra...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana