Inicijativa iz Fudbalskog saveza Švajcarske: Dvojni državljani da se odreknu jednog pasoša

Agencije
Inicijativa iz Fudbalskog saveza Švajcarske: Dvojni državljani da se odreknu jednog pasoša

bern - Provokacija švajcarskih reprezentativaca kosovsko - albanskog porijekla na utakmici Svjetskog prvenstva protiv Srbije i dalje je tema u Švajcarskoj i izazvala je novu debatu o igranju dvojnih državljana pod švajcarskom zastavom, te iz Fudbalskog saveza (SFV) sada dolaze inicijative da se dvojni državljani, ako žele da igraju za nacionalnu selekciju, moraju odreći drugog pasoša.

SFV, zbog velikog pritiska javnosti, nalazi se u situaciji da mora da djeluje, ističe švajcarski dnevnik “Tagesanzeiger “.

List ukazuje da dres Švajcarske nose igrači koji vode porijeklo iz više država, ali da se diskusija u javnosti vodi prije svega o fudbalerima albanskog porijekla, koji su i ovaj put, zbog slavlja gestom „dvoglavog orla” i provokacijom protivnika, ponovo podstakli diskusiju, koja se ne može okarakterisati ksenofobičnom.

Generalni sekretar SFV Aleks Mišer je, s tim u vezi, predložio da ubuduće dvojvni državljani ne treba da igraju za reprezentaciju.

Prema njegovoj zamisli program podsticaka SFV stajao bi time na raspolaganju ubuduće samo onim mladim fudbalerima koji posjeduju samo jedan pasoš.

Dvojni državljani, prema Mišeru, ako žele da nose nacionalni dres Švajcarske, morali bi da se odreknu drugog pasoša.

„Ovim prijedlogom želimo da vidimo mišljenje društva, a ako niko ne dijeli moj stav onda je to isto tako u redu”, kazao je on.

„To je kao kod djeteta iz razvedenog braka, koji mora da se odluči između majke i oca. Bilo bi olakšavajuće za mnoge igrače ako bi što prije donijeli takvu odluku”, smatra Mišer.

“Tagesanzeiger” međutim, ističe da će uvijek postojati igrači koji su emocionalno vezani za dvije zemlje, pa ni zahtjev da se odreknu jednog pasoša neće promijeniti to da u srcu ne nose emocije za zemlju porijekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana