Dejan Kusturić, predsjednik FK Borac: Dokazaćemo da je Čelik nelegalno dobio licencu

Darko Pašagić
Dejan Kusturić, predsjednik FK Borac: Dokazaćemo da je Čelik nelegalno dobio licencu

Banjaluka - Istrajaćemo u nastojanjima da dokažemo da licenca za takmičenje u sezoni 2016/17, koju je dobio Čelik iz Zenice, nije ispravna, jer klub sa "Bilinog polja" nije ispunio uslove za njeno dobijanje.

Istakao je ovo predsjednik Fudbalskog kluba Borac Dejan Kusturić.

- Iako su Zeničani još na Prvostepenoj komisiji za licenciranje dobili licencu, FS BiH smo poslali dopis sa dokumentima, koji jasno pokazuju da su do tog papira došli na nelegalan način i zbog toga smo zatražili reviziju. Očekujem da ovaj slučaj bude istražen već u narednim danima, a o svemu ćemo obavijestiti Evropsku fudbalsku federaciju - naglasio je Kusturić.

Banjalučani su dostavili kompletnu dokumentaciju, koja se odnosi na izvršne presude u predmetima "Glavaš" i "Adilović", kao i dokumentaciju iz Advokatske kancelarije "Stevanović".

- Ne želimo ništa da prejudiciramo, ali je jasno da su sporovi u oba slučaja završeni u februaru ove godine. Čelik je u svojim poslovnim knjigama bio dužan da evidentira dug, između ostalog, i po ova dva predmeta. Zeničani su morali izmiriti dug prema Glavašu i Adiloviću ili da prije zasjedanja Komisije za licenciranje imaju postignut dogovor o dinamici njegovog izmirenja. O svim eventualnim promjenama bili su dužni obavijestiti Savez, a onda na osnovu novih dokumenata da Komisija za licenciranje donese odluku. Međutim, to se nije desilo - nastavio je Kusturić.

Zato su Zeničani već na Prvostepenoj komisiji dobili "zeleno svjetlo".

- Postoji sumnja da je sve ovo što sam pomenuo učinjeno namjerno, kako bi Čelik odmah dobio licencu. Na taj način nije došao u situaciju da se povlači po žalbenim postupcima i nije privlačio pažnju drugih. Ova sumnja je na bazi informacije koju su Adilović i Glavaš dobili u FS BiH da će oni naplatiti potraživanja putem Disciplinske komisije na način da će klubu biti zaprijećeno suspenzijom u prvenstvenoj pauzi ukoliko do tada ne plati dugovanja. Imamo saznanja da ima još bivših zaposlenika Čelika prema kojima nisu izmirene obaveze. Zato vjerujem da će veoma brzo biti pokrenuta procedura za povlačenje licence - dodao je Kusturić.

Zeničani bivšem treneru Vlatku Glavašu duguju 2.838,70 maraka sa kamatama, a moraju mu nadoknaditi i sudske troškove u iznosu od 473,23 marke.

- Nemam nikakvih kontakata sa Zeničanima, a čitav slučaj je u rukama mojih advokata. Znam da je presuda u moju korist bila još 18. februara ove godine, ali za sada ništa nisam dobio. Slična situacija je bila prije nekoliko godina i sa Slobodom čiji sam nekada bio trener. Tek poslije dosta natezanja i dodatne tužbe Tuzlaci su izmirili dugovanja prema meni. Očekujem da tako bude i ovoga puta - naglasio je Glavaš, koji već 25 godina živi u Njemačkoj.

Dug prema bivšem igraču Čelika Eldinu Adiloviću je znatno veći. Iznosi 17.910 maraka sa kamatama, te troškovima parničkog postupka u iznosu od 2.335,60 maraka. Međutim, situacija sa Adilovićem, bar što se tiče Zeničana je znatno povoljnija.

- Dogovorio sam se o reprogramu duga sa vršiocem dužnosti direktora Adnanom Nuhagićem. To sam uradio prvenstveno zbog ljubitelja fudbala u ovom gradu, ali i zato što ne želim da Čelik zbog mene ne ostane bez licence. Znam da je situacija na "Bilinom polju" veoma loša, finansijski problemi su ogromni i dogovorio sam se o isplati zaostalih dugovanja u nekoliko rata - rekao je Adilović, koji sada nastupa za turski Kajzeri Ercijerspor.

Pozivi bez odgovora

I pored svih nastojanja nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa direktorom Odjeljenja za licenciranje Fudbalskog saveza BiH Adnanom Džemidžićem. Slična situacija bila je i sa pozivima upućenim generalnom sekretaru FS BiH Jasminu Bakoviću. Jedini koji se javio na telefon bio je direktor Sektora za takmičenje FS BiH Elmir Pilav.

- Upoznat sam sa slučajem, ali nisam nadležan da dajem bilo kakve informacije o tome. Zato postoji kancelarija Odjeljenja za licenciranje i njen direktor Adnan Džemidžić - rekao je Pilav.

Novčana kazna

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak FS BiH naglasio je da postoje indicije da Čelik nije na legalan način došao do licence, ali i poručio čelnicima Borca da ne treba mnogo da se nadaju. Po njemu, izbacivanje Čelika bi bio presedan, jer se ne sjeća da je u prošlosti neko izbačen iz Lige administrativnim putem. Očekuje da tim sa "Bilinog polja", naravno, ako se dokažu propusti, bude samo kažnjen rigoroznom novčanom kaznom.

Nuhagićeve neistine

Još je prije nekoliko dana vršilac dužnosti direktora Čelika Adnan Nuhagić tvrdio da ništa nije sporno sa licencom Zeničana. Međutim, iz Borca su u FS BiH dostavili sasvim druge činjenice.

- Nuhagić tada nije govorio istinu, jer na dopisu koji je Advokatska kancelarija "Stevanović" iz Bijeljine poslala u Fudbalski klub Čelik o presudama u predmetima "Adilović" i "Glavaš" jasno se vidi datum i to 25. mart. 2016. godine - jasan je Kusturić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana