Ana Milanović virtuoz iz Trebinja sa loptom i violončelom

Ratomir Mijanović
Ana Milanović virtuoz iz Trebinja sa loptom i violončelom
Ana Milanović virtuoz iz Trebinja sa loptom i violončelom

Trebinje - “Biću najbolja od svih”. Ovim riječima srce mi je osvojila šestogodišnja djevojčica kada sam prije sedam godina pravio reportažu o porodici najvećih zaljubljenika u košarku u Trebinju.

Ana Milanović tada je nosila dres košarkašica Trebinja 03, za pet brojeva prevelik, a umijeće sa loptom bilo je za njene godine zadivljujuće. Milanovići su sportska porodica, a tata i mama imaju četvoro djece: Srđana koji igra u Mladosti iz Mrkonjić Grada, Mileta koji nosi dres Leotara, Saru - prvotimku Leotara 03 i nju, Anu koja sa svega 13 godina ima impozantne rezultate u svemu čega se dotakne. Osim što je odlična košarkašica i predvodnik svoje generacije, odnedavno je reprezentativka Srbije i stručnjaci joj predviđaju blistavu karijeru te se nadaju da će dogurati do NjNBA. To je nagovještavala kao dijete, a podsjetila me na naš prvi razgovor.

- To je za mene bilo neko novo iskustvo. Jednostavno sam osjećala da ću biti košarkašica. Pa šta drugo da budem kad su Srđan, Mile i Sara odlični košarkaši... I da ponovom, biću najbolja - izjavila je Ana.

Otac Dragomir za nju kaže da je od malih nogu bila veliki borac.

- Oduvijek se borila za svoje mjesto, prvo mjesto i uvijek je imala svoje, te bila vođa. Srđan je najstariji i sve ih je odveo u košarku, ali Ana zaista ima ogromnu volju i želju za uspjehom. Od nas će uvijek imati podršku, a vjerujem da će i dalje napredovati - rekao je ponosni otac.

Muzičku školu pohađa već šest godina gdje svira na violončelu. Njena nastavnica Jana Hadžić kaže da je jako talentovana i odgovorna djevojčica koja, pored ljubavi prema sportu, gaji i ljubav prema muzici.

- Ana je prije nekoliko godina u Banjaluci nastupila na republičkom takmičenju i osvojila drugo mjesto. Ona je veoma odgovorna djevojčica, jer pored brojnih obaveza u školi i sportu uspijeva redovno da pohađa muzičku školu. Imamo odličan odnos te uspijevamo da se sve dogovorimo i usaglasimo o mnogim stvarima - kazala je Hadžićeva.

Pohvale trenera

Anin trener Dragana Lugonja za nju ima samo riječi hvale i tvrdi da je jedna od najboljih mlađih košarkašica, vrlo vaspitano i prije svega dobro dijete koje je svima velika podrška i stub ekipe.

- Na svakoj utakmici daje svoj maksimum i za tim uvijek želi najbolje. Igra za kadetsku, juniorsku i seniorsku selekciju, a nedavno je imala poziv da nastupi za reprezentaciju Srbije. Kada ekipa pada, Ana je tu da je podigne, pruži motiv, krene punom snagom za ekipu - kazala je Lugonja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana